Abdelkader Benali in Klein Wetsinge

Klein Wetsinge -  Abdelkader Benali is zondag 6 november om 15.00 uur te gast tijdens de dertiende editie van Schrijver in de kerk in de kerk van Klein Wetsinge. Hij gaat deze middag in gesprek met interviewer Margriet Bos.

Sidekick in het programma vormt ook dit keer weer de veelzijdige Groninger musicus Remko Wind. Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Benali debuteerde op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee. Dit eerste boek betekende meteen zijn doorbraak als schrijver. In de jaren direct daarna deed Benali ook van zich spreken als literatuurcriticus, verhalen- en toneelschrijver en dichter. Met zijn tweede roman De langverwachte vestigde hij definitief zijn naam als schrijver in de Nederlandse literatuur. Na zijn roman Laat het morgen mooi weer zijn, verschenen binnen anderhalf jaar ook Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs.

Hardlopen

In 2006 schreef Benali Feldman en ik. Daarna volgde de roman De Marathonloper, waarin Benali schrijft over zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen. In 2009 zag de roman De stem van mijn moeder het daglicht, waarin hij terugkeerde naar het thema uit Bruiloft aan zee: dat van het migrantenkind tussen twee culturen. In 2010 verscheen een nieuwe hardlooproman, Zandloper, en in datzelfde jaar De weg naar Kaapstad. Afrika en het WK voetbal 2010, Abdelkader Benali gaat tijdens Schrijver in de Kerk in de kerk van Klein Wetsinge in gesprek met interviewer Margriet Bos. Zij werkt voor verschillende bedrijfsbladen en is regelmatig interviewer voor Schrijver in de Kerk. Sidekick Remko Wind werkt als allround multi-instrumentalist mee aan vele producties, bands en soloprojecten. Ook was hij langere tijd balletpianist voor het NND. Daarnaast is Remko muziekdocent. Deze literaire ontmoeting wordt georganiseerd door Bijzondere Locaties Groningen en Stichting Oude Groninger Kerken. Eerder waren onder andere Saskia De Coster, Lieve Joris, Aaf Brandt Corstius, Kader Abdolah en Renate Dorrestein te gast. Kaarten zijn verkrijgbaar via:  www.blgroningen.nl/agenda; Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47) in Groningen.