Baan aan oude tv-beelden

APPINGEDAM - Michel van Dijk van Omroepers.nl heeft veel oude fragmenten verzameld en deze worden nu gebruikt in de publicaties van Spreekbuis.nl.

Het is niet een alledaagse hobby die de dertigjarige Michel van Dijk uit Appingedam heeft. Hij verzamelt al sinds eind jaren 90 beeldmateriaal. “Het is een uit de hand gelopen hobby,” legt Van Dijk uit. “Ik was verzot op animatiefilmpjes en wilde weten hoe dat in elkaar zat. Ik begon daardoor reclames, leaders en journaals te verzamelen. Voor mij is het geen bijzondere hobby. Ik ken veel jonge mensen die dit doen. Het is dus niet zo dat de oude generatie er alleen maar mee bezig is. Ik ben blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb weten te maken. In de loop der jaren heb ik veel beeldmateriaal verzameld.”

Dat de website Spreekbuis.nl hem heeft benaderd om beeldmateriaal te leveren is volgens Van Dijk het gevolg van het feit dat veel omroepmateriaal is verdwenen. “Er is veel beeldmateriaal verloren gegaan. Oude televisieseries als ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ zijn uit kostenoverwegingen niet bewaard. De videobanden waren in die tijd heel duur. Ook namen de Ampex banden veel ruimte in. De opnames werden na de uitzending gewist. Ook is er bij verhuizingen en reorganisaties bij de omroepen veel materiaal verloren gegaan. Niet alleen bij de omroepen zijn oude programma’s gewist. Ook particulieren denken dat de videobanden niet meer afspeelbaar zijn en gooien ze dan weg. Dat is zonde. Je gooit daarmee geschiedenis weg. Spreekbuis.nl geeft publicaties uit waar fragmenten van de Nederlandse televisiegeschiedenis in te zien is. Ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan kan leveren.”

Dat de verzameling van Van Dijk indrukwekkend is, blijkt wel uit het feit dat hij al diverse malen is gevraagd om mee te werken aan projecten. “Voor het 65-jarige bestaan van de Nederlandse televisie heb ik een online documentaire geproduceerd over de televisie-omroepster: een verdwenen beroep. Verder heb ik voor Museum Hilversum de evolutie in kaart gebracht van de vormgeving van het NOS Journaal en RTL Nieuws. Mijn collectie bestaat uit opnames vanaf de jaren 70. Vanaf die periode kwamen de eerste consumenten videorecorders op de markt. Al deze fragmenten zijn te zien op mijn Youtube kanaal. Verder digitaliseer ik ook beeldmateriaal voor particulieren. En voor meer informatie kun je natuurlijk op mijn website kijken.”