Excursie naar toren en kerkhof Toornwerd

TOORNWERD - De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) houdt - bij voldoende belangstelling - maandag 29 oktobereen mini-(bus)excursie naar de klokkentoren met kerkhof op de wierde van Toornwerd.

De aanleiding vormt de onlangs gestarte restauratie. Deze excursie staat onder leiding van de bouwkundige van de SOGK en deelnemers gaan deze dag met eigen ogen zien wat de stand van zaken daar nu is.

De losstaande toren heeft nog precies de vorm zoals deze in 1894 naar ontwerp van de architect E. de Jonge is gebouwd in eclectische stijl. Geheel opgetrokken in roodbruine baksteen en met gebruikmaking van gietijzer. De overgang van gevels naar leigedekte spits is op de hoeken zeer decoratief bekroond met vazen en voorzien van dakkapellen.

De instandhoudingswerkzaamheden betreffen vooral herstel van metsel- en voegwerk, van houtwerk in het interieur en schilderen van de gietijzeren en houten onderdelen. De SOGK gaat bij het herstel uiterst terughoudend te werk en hoe (on)zichtbaar dat is, is met eigen ogen bekijken. Ook de fraaie bijbehorende trappartij en de grafmonumenten zijn door de restauratiebril bekijken.

Tijdens deze excursie horen deelnemers alles over de (deels afgegraven) wierde, de markante klokkentoren en de restauratie. Alle deelnemers ontvangen een uitgebreid documentatiepakket.

De start is om 10.30 uur bij Hoofdstation Groningen (halte bij Rondvaartbedrijf Kool/Museumzijde).

Aanmelden kan tot 26 oktober via: info@groningerkerken.nl of 050-3123569.