Zeldzame zadelrob vanaf vrijdag te zien voor publiek

PIETERBUREN - De zeldzame zadelrob die zondag is opgevngen in Zeehondencentrum Pieterburen is vanaf vrijdag 14 oktober voor het publiek te zien.

Het dier zat enkele dagen in quarantaine omdat deze arctische dieren virussen bij zich kunnen dragen. Onderzoek heeft dit nu uitgesloten, waardoor ze verplaatst kan worden naar een groter bassin.

De verhuizing zal vrijdagochtend plaats vinden en ze zal vanaf dat moment ook te zien zijn voor het publiek. Het vrouwtje is echter nog wel zwak en erg stressgevoelig. Daarom treft het Zeehondencentrum extra maatregelen om het dier rust te geven. Iedereen is dan ook welkom het dier te bekijken, maar er wordt gevraagd rustig te blijven en een deel van het terrein zal worden afgezet.

Zadelrobben worden zo genoemd vanwege het kenmerkende donkere zadel op hun rug. Als jong worden zij compleet wit geboren en worden daarom ook op grote schaal bejaagd in landen als Canada. Deze zadelrob is dan ook om onbekende reden uit koers geraakt. Vroeger kwam het vaker voor dat deze dieren de Noordzee bezochten.