Hou rekening met elkaar

BEDUM - En omdat ze niet zo hard mogen rijden. Anderen voelen zich er wel eens onveilig door. De bestuurders van de trekkers en oogstmachines merken dat veel mensen niet goed voorbereid zijn op de grote voertuigen. Peter Wieringa, directeur van loonbedrijf Wieringa in Bedum, vertelt hoe loonwerkers het verkeer in de oogsttijd beleven.

Wieringa is samen met zo’n vijftig medewerkers in de oogsttijd veel op pad met grote machines. Denk aan hakselaars, zelfrijdende maaimachines en trekkers. Hij merkt dat andere weggebruikers zich nogal eens verkijken op de grootte van landbouwvoertuigen. “Niet alle automobilisten hebben er oog voor dat je met breed materiaal rijdt,” zegt Wieringa. “Dan willen ze toch inhalen op plekken waar dat eigenlijk niet kan. Of ze komen je heel hard tegemoet rijden en zien pas op het laatste moment hoe breed je voertuig is. Dan wordt het ineens wel wat krap, zo samen op de weg.” Wieringa heeft gelukkig nog geen ongevallen meegemaakt. “Soms is het wel even spannend”, zegt hij. “Dan zien we grote schrik bij de mensen als ze beseffen dat het eigenlijk maar net goed ging.”

Niet alleen automobilisten moeten rekening houden met de breedte van de landbouwvoertuigen. “We zijn ons er zelf ook heel bewust van dat we wat breder zijn, bijvoorbeeld als we fietsers inhalen. Want op de trekker heb je toch een andere beleving van het verkeer dan de voetganger of fietser die ernaast loopt of rijdt. Op hen kan zo’n groot voertuig bedreigend overkomen. Daarom rijden we rustig door dorpskernen.”

Ook met automobilisten proberen Peter en zijn chauffeurs zoveel mogelijk rekening te houden. “Als er een stoet auto’s achter ons rijdt, dan proberen we even aan de kant te gaan om zo’n rij voorbij te laten gaan. Dat levert minder gevaarlijke inhaalsituaties op en dan kunnen we zelf ook rustig doorrijden. Want met zo’n rij achter je, kijk je steeds in de spiegels om te zien of iemand wil inhalen. Dat is erg onrustig.”

Modder op de weg, is een ander gevolg van het vele landbouwverkeer in het najaar. Dankzij het uitzonderlijk mooie weer was daar in september weinig sprake van. “Maar dat kan snel veranderen als het wel gaat regenen,” waarschuwt Wieringa.

Wat Wieringa betreft doen automobilisten het even iets rustiger aan als ze landbouwverkeer tegenkomen. „Dat geldt andersom net zo goed voor de chauffeurs van landbouwvoertuigen. Het is een wisselwerking, hou gewoon rekening met elkaar.”