Rookmelders in seniorencomplex Walfridushof Borgen

BEDUM - In het seniorencomplex Walfriduhof in Bedum zijn dinsdag rook- en koolmonoxidemelders geplaatst.

Burgemeester Henk Bakker van de gemeente Bedum heeft de rookmelder samen met de bewoner na bevestiging getest. Brandweer Groningen en Wierden en Borgen geven een impuls aan brandveiligheid in seniorencomplexen. Ze werken sinds 2014 samen op dat gebied.

Een eerste uitkomst van deze samenwerking In 2014/2015 is de samenwerking tussen Brandweer Groningen en de enthousiaste en zeer betrokken bewonerscommissies van Wierden en Borgen begonnen. De succesvolle pilot startte in Walfridushof in Bedum, gevolgd door Aikeshof in Eenrum, Floraborg in Winsum en werd daarna afgerond aan Koopmansplein in Ten Boer.

De kracht van deze samenwerking is dat huurders eerst bewust worden gemaakt van de risico’s op het gebied van brandveiligheid. Op basis daarvan kunnen zij zelf de kans op brand in de woning verkleinen, kiezen voor de aanschaf van rook- en koolmonoxidemelders en het laten ophangen daarvan en afspraken maken over veilig vluchten. De technische dienst van Wierden en Borgen is door de brandweer opgeleid om rook- en koolmonoxidemelders op de juiste plek en manier op te hangen.

Alle seniorencomplexen komen bovendien in aanmerking voor de aanvullende brandveiligheidsservice van de woningstichting. Zoals een brandveiligheidsschouw van het gebouw samen met de bewoners, een voorlichtingsbijeenkomst, verschillende oefeningen, voordelige rook- en koolmonoxidemelders en het monteren van de aangeschafte melders.

De volgende stap is dat alle seniorencomplexen van Wierden en Borgen worden bezocht en de brandveiligheidsservice krijgen aangeboden. Ook alle nieuwe huurders krijgen het aanbod om rook- en koolmonoxidemelders aan te schaffen. Deze dienen zij wel zelf te monteren. Huurders van Wierden en Borgen kunnen zelf een brandveiligheidscheck doen, zowel online, via een app op de telefoon als via een brochure, of een fysieke check bij de brandweer aanvragen.