Parcoursrecord sneuvelt

DELFZIJL - De organisatie van de Zeemijlenloop Delfzijl verwacht dat op zondag 30 oktober het parcoursrecord gaat sneuvelen. Enkele kanshebbers voor de fel begeerde prijs hebben zich al ingeschreven.

“Het wordt spannend zondag,” meent de tevreden voorzitter Wildrik Bulthuis. “Er zijn lopers die er echt voor gaan. We weten zeker dat Gerard Vos, Ben Stellingwerf, Marcel Stoffer en Barry Bronsema aan de start verschijnen. Toch is mijn voorspelling dat het gaat tussen Vos en Stellingwerf. Stellingwerf is de huidige houder van het parcoursrecord dat op 36.12 staat. Voor een 11,1 km is dat een knappe tijd. Gerard Vos opent de aanval op deze al straffe tijd. Vorig jaar liep hij de 6 zeemijlen in 37.19, maar die tijd gaat hij zeker verbeteren. Hij is al maanden in training om dit doel te halen en de recente uitslagen op de 10 kilometer laten zien dat hij op schema ligt. Hij heeft het voordeel dat hij als lid van Atletiekvereniging Fivelstreek een thuiswedstrijd loopt en dus extra wordt aangemoedigd. Binnen de vereniging leeft de race ook echt. Het deelnemersveld kan op de dag zelf nog veel veranderen. Een prijs van 500 euro op de verbetering van het record trekt namelijk ook andere atleten aan en het is niet ondenkbaar dat er uit gehele land lopers zijn die voor deze geldprijs gaan. Als de heren bij elkaar blijven, dan is het de verwachting dat de race in de Havenstraat bij het Waterpoortje beslist wordt. Wie daar een sprint kan trekken en zijn concurrenten voor kan blijven zal vermoedelijk de race winnen. Ik verwacht dat het parcoursrecord er aan gaat. Bij de dames zal het gaan tussen Jessica Oosterloo, Petra Faber en Lydia Doornbos. Jessica Oosterloo, die met 41.04 recordhoudster is, is momenteel in vorm, maar ook Lydia Doornbos heeft voldoende kilometers in de benen om voor een verrassing te zorgen. Ik ben heel benieuwd of de dames deze tijd aan diggelen gaan lopen. Ook hier geldt dat de geldprijs een mooie stimulans is.”

Ook over het aantal deelnemers is Bulthuis tevreden. “Er hebben zich nu al 1000 mensen ingeschreven. Dat is meer dan vorig jaar. De groei zit hem voornamelijk in de bedrijvenloop. Vorig jaar hadden we 66 teams en dat zijn er nu 87. Dat is spectaculair. Hoe deze groei te verklaren is, durf ik niet te zeggen. Ik denk dat het komt doordat de loop bekender wordt en dat het meer gaat leven bij de bedrijven. Ook is het niet uit te sluiten dat de stijging komt doordat de economie weer wat aan trekt. Het is heel reëel dat we dit jaar 1500 deelnemers of meer aan de start krijgen.”

Naast de wedstrijd, de recreanten en de bedrijven worden ook de kinderen en de minder mobiele lopers niet vergeten. “De kidsrun en de G-Loop zijn eigenlijk de mooiste onderdelen van de Zeemijlenloop,” vindt Bas van Vliet, coördinator van beide onderdelen. “De G-Loop is speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking die niet in staat zijn de 3 of 6 zeemijlen te lopen. Door de G-Loop willen we hen er toch bij betrekken. Tegelijkertijd is het ook een geen gemakkelijke groep om vast te houden. De interesse in de soorten sport is onder deze groep wisselend en daardoor kan het aantal deelnemers per jaar verschillen. Er is geen constante factor. In ieder geval zijn er dit jaar goede contacten gelegd met de verschillende instanties dus de basis is aanwezig. De kidsrun laat ook iedere jaar een kleine groei zien. Dat is opvallend, omdat er in de regio steeds minder kinderen geboren worden. Het leukste vind ik dat Henk de Haan bij beide onderdelen een rol speelt. Zijn enthousiasme is zeer aanstekelijk.”