Kloosterpad Rottum feestelijk geopend

ROTTUM - De bestaande wandelroute rond de wierde in Rottum is opgewaardeerd met informatie over de geschiedenis van het dorp en het vroegere klooster Juliana.

Dot kloosterpad is, samen met het opgeknapte dorpshuis, zaterdag officieel geopend met een zonnige wandeling.

Een aantal jaren geleden maakten Willem van Wijnen en Ab Gramsbergen, samen met twee architecten, een reconstructie van het kloosterterrein. De resultaten daarvan werden verwerkt in een animatie en uitgegeven in boekvorm. Van Wijnen vertelt tijdens de wandeling: “De wandelroute is een spin-off van dat project. Op vier plaatsen rond de wierde van Rottum zijn informatiezuilen opgebouwd uit kloostermoppen van het vroegere klooster. Voor de financiering van de zuilen hebben we een beroep gedaan op het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma.”

De wandelroute voert langs diverse belangwekkende plaatsen van het oude klooster Juliana. Op elke zuil is een bronzen maquette geplaatst die Rottum anno 1580 weergeeft. Daarnaast wordt uitgelegd wat de betekenis van die plaats geweest is en wat daar nu nog te zien is.

Ook dorpshuis De Kloosterstee is aangepakt. Het voormalige schoolgebouw is voorzien van dubbel glas en de toiletten zijn vernieuwd. Op het dak zijn een aantal zonnepanelen geplaatst. Dat is nog maar de eerste fase, vertelt Piet Wijnterp van de Vereniging van Dorpsbelangen: “In 2017 wordt het dorpshuis nog verder aangepakt dankzij een bijdrage van Elk Dorp een Duurzaam Dak.” Ook het kloosterpad wordt, dankzij een bijdrage van het Kansrijk Groningen-programma Dorpsvisies en Landschap, nog verder verfraaid.

Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma steunt initiatieven van Groningers die duurzaam bijdragen aan de leefbaarheid en waardering van de regio boven het Groningen-gasveld. Het programma is onderdeel van Kansrijk Groningen.