Zieke zeehond Veluwemeer gered door Zeehondencentrum

PIETERBUREN - De zeehond die al enkele dagen gezien werd in het Veluwemeer is vanochtend opgevangen door Zeehondencentrum Pieterburen.

Het dier is inmiddels aangekomen in Pieterburen voor nader onderzoek. Een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat het een jong vrouwtje is dat last heeft van een longworminfectie.

Sinds dinsdag 1 november liet het zeehondje zich zien in de buurt van een bungalowpark in Nijkerk, liggend aan het Veluwemeer. In eerste instantie leek het diertje in een redelijke conditie, maar na observatie bleek ze last te hebben van een longworminfectie. Dat, in combinatie met de locatie en de drukte in het gebied, maakte dat er besloten werd het dier op te vangen.

Het vangen van deze Gewone zeehond van nog geen 6 maanden oud bleek echter niet zo makkelijk. Eerst probeerden medewerkers van de Dierenambulance het en later een expert van de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren). Deze laatste had het dier bijna te pakken, maar door de aanwezigheid van omstanders vluchtte het dier het water in en liet zich niet meer zien. Daarop besloot strandingscoördinator Michael Bakker Paiva van Zeehondencentrum Pieterburen vanochtend in alle vroegte te vertrekken om bij zonsopkomst een poging te wagen. Na enkele uren was hij succesvol.

Vroeger kwam het vaker voor dat zeehonden zoet water opzoeken en zij kunnen zich daar ook prima in redden. Door de aanleg van sluizen en dammen gebeurt dit minder vaak dan voorheen en komen de dieren uiteindelijk toch in de problemen.