Viskotter TM 1 verging 50 jaar geleden

Delfzijl - Op 23 februari 1967 werd de vissersplaats Termunterzijl in diepe rouw gedompeld.

De viskotter TM 1, Burgemeester van Kampen raakte die dag vijf mijl ten noorden van Helgoland in nood. Er heerste een ziedende orkaan, waarin windkracht 15 werd gemeten. De TM 1 maakte water en riep via de radiozender hulp in van een reddingboot. De Rettungskreuzer Adolph Bermpohl van Helgoland verscheen ter plekke en zag kans om de drie opvarenden – schipper Jakob Vos, Schelto Westerhuis en Rommert Bijma – onder extreem slechte omstandigheden van het zinkende schip te halen. De reddingboot maakte melding van de redding en dat was tevens het laatste contact met het schip: ze liet zich niet meer horen of zien.

Een dag later werd de reddingboot in zwaar gehavende staat op de Noordzee aangetroffen. Van de vier redders en drie geredden ontbrak enig spoor. Dezelfde dag nog werd een levenloos lichaam van een van de vissers geborgen, de andere slachtoffers pas weken en maanden later. Twee personen bleven vermist.

Wegens het ontbreken van ooggetuigen kon de toedracht van de ramp slechts op indirecte wijze worden vastgesteld. Schrijver Hans Beukema volgde de uitspraken van de Duitse en Nederlandse onderzoekscommissies en bracht hun conclusies en de waarschijnlijke toedracht van het raadsel op heldere wijze in woord en beeld. Zestig pagina’s dramatiek.

Het is verkrijgbaar in de boekhandel, bij visrestaurant Landman, visserijmuseum TM, of via maritext@ziggo.nl.