OBS Kromme Akkers heeft beste idee met 5G

GARNWERD - Het idee van OBS Kromme Akkers uit Garnwerd is door het publiek verkozen als beste inzending voor de mogelijkheden met 5G. Ze werkten verschillende toepassingen met 5G uit die het leven op school gemakkelijker maken.

Vrijdagvond in het gemeentehuis van Loppersum tijdens Let’s Gro de prijsuitreiking van ‘Het Beste Idee met 5G’ plaats. Drie basisscholen presenteerden hun idee aan genodigden van het symposium dat gericht is op de toekomst van Groningen. Bijvoorbeeld automatisch openslaande deuren met sensor die bovendien meten wie er naar binnen is gegaan.

Economic Board Groningen (EBG) is een uniek experiment gestart waarbij toepassingen van 5G, de opvolger van 4G, getest gaan worden. Het programma 5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers, onderzoekers en telecommunicatie experts werken samen om te testen wat er allemaal kan met razendsnel draadloos internet op het gebied van energie, zorg, landbouw, verkeer en logistiek en leefomgeving. Leerlingen van bassischolen in Noord-Groningen mochten meedenken en konden hun ideeën opsturen.

Acht basisscholen in het aardbevingsgebied kwamen met creatieve ideeën. Van virtual reality in de provincie tot het aansturen van je moestuin met een smartphone. Inzendingen van OBS De Noordewier, OBS Hiliglo en OBS De Kromme Akkers werden genomineerd door een deskundige jury.

Burgemeester Albert Roodenboog reikte de prijs in Loppersum uit. De winnaars uit Garnwerd keerden huiswaarts met een prachtige littleBits set en workshop ter waarde 2.500 euro.

“Geweldig om te zien met welk enthousiasme deze scholen aan de slag zijn gegaan met de prijsvraag. Kinderen denken onbevangen en creatief over de toepassing van ICT. Met de gewonnen prijs kan de hele klas spelenderwijs nog veel meer ICT-mogelijkheden ontdekken”, aldus Peter Rake, programmamanager 5Groningen bij EBG.