Bewoners Solwerd toch op reis

APPINGEDAM - De bewoners van verpleeghuis Solwerd kunnen dit jaar toch op reis. De bootreis is mogelijk gemaakt dankzij de inzet van het personeel.

Het jaarlijkse reisje voor de bewoners dreigde dit jaar niet door te gaan. De reden was gelegen in het financiele. Dat liet het personeel van verpleeghuis Solwerd niet gebeuren. “In 1991 zijn we voor het eerst op vakantie geweest met de bewoners en dat was een groot succes,” vertelt Willy Dijjkman van verpleeghuis Solwerd. “De reis werd gemaakt met de boot Prins Willem Alexander. De boot voer dat jaar voor het laatst. Dat maakte de reis ook heel speciaal. De bewoners hebben daarvan ontzettend genoten en sindsdien gaan we elkaar jaar met de bewoners op vakantie. Tot vorig jaar kostte het relatief weinig moeite om dit voor elkaar te krijgen. Vorig jaar liepen we er tegenaan dat het geldbedrag voor velen te hoog was. De reis kost een bewoner € 655 en dat moeten ze zelf betalen. Velen moeten rondkomen van een AOW-uitkering, soms aangevuld met een klein pensioen. Als je in een verpleeghuis terecht komt is de eigen bijdrage erg hoog, zodat diverse bewoners dit niet kunnen opbrengen. Er zijn mensen die hier rond moeten komen van € 25 in de week. Daar kan je niet van sparen. De reis werd met een financieel verlies afgesloten en daar wordt een organisatie natuurlijk niet blij van. We zijn toen met de werkgroep van 12 personen samen gaan zitten om te kijken hoe we dit verder moeten oppakken. We hebben toen besloten om zelf geld in te gaan zamelen, zodat we de bewoners toch op vakantie kunnen laten gaan.”

Het organiseren van de reis en het geld inzamelen was voor het personeel van verpleeghuis Solwerd geen eenvoudige klus. “We zijn er een heel jaar mee bezig geweest,” vertelt een trotse Helena Til van het verpleeghuis Solwerd. “We hebben eerst geïnventariseerd hoeveel mensen mee zouden gaan als de prijs lager zou zijn. Dat bleken 20 bewoners te zijn. Een mooi aantal dus. Uiteindelijk hebben er zich 50 bewoners aangemeld. De Zonnehuisgroep, waar Solwerd deel van uitmaakt, heeft ons geholpen bij de aanvraag voor diverse subsidies. Verder hebben we met de werkgroep diverse acties opgezet. Zo zijn we langs geweest bij de middenstand van Appingedam en hoewel zij het ook niet altijd makkelijk hebben, hebben zij gul gegeven. Het doet je beseffen hoe zeer Solwerd deel uit maakt van de gemeenschap. Ook hebben we een flessenactie gehouden en heeft muziekvereniging Koningin Wilhelmina een benefietconcert voor ons gehouden. Het is geweldig dat we met z’n allen dit voor elkaar hebben gekregen. Het is allemaal in eigen tijd opgezet. In totaal hebben we € 5250 bij elkaar gekregen. Daardoor kunnen we voor de 50 bewoners de prijs omlaag krijgen naar € 405. Een bedrag dat voor de meesten op te brengen is.”

Volgens Dijkman is het goed dat de bewoners er even uit kunnen. “We willen als verpleeghuis zoveel mogelijk de situatie van thuis nabootsen. De mensen zitten hier niet voor hun plezier en je wilt hen het verblijf zo aangenaam mogelijk maken. Daar hoort een kleine vakantie bij. De boot is en blijft voor velen, ook voor de medewerkers, heel speciaal dus hebben we daar weer voor gekozen. Het is een zesdaagse bootreis over de Rijn geworden. De opstapplek is Arnhem en we gaan naar Keulen, waar we ook een kerstmarkt gaan bezoeken. De reis start op 20 november. Je ziet tijdens de reis de bewoners opfleuren en genieten van een andere omgeving en de buitenlucht. Voor sommigen is het zelfs de eerste keer dat ze op vakantie gaan. Ook voor de begeleiding is het erg leuk, maar wel intensief. Er is 1 op 1 begeleiding en je zit weinig stil. Alleen het aan boord krijgen van de bewoners kost al een uur. Dat kost ook veel kracht, omdat de meeste bewoners in een rolstoel zitten. Gelukkig hebben we er sterke kerels bij. Vanuit het tehuis gaan er een arts, verpleegkundigen, een kok, de technische dienst en activiteitenbegeleiders mee. De arts beslist wie er van de bewoners mee kan, maar de zwaarte van de zorgvraag is geen issue. Doordat we er al zoveel ervaring mee hebben, is er bij de familie van de bewoners vertrouwen dat het allemaal goed gaat. Ondanks het succes zal het vermoedelijk de laatste keer zijn dat we dit organiseren. Solwerd gaat binnenkort dicht en er blijven volgend jaar waarschijnlijk te weinig bewoners over om de vakantie te houden.”

Mark Giesolf