Kevin Frieling uit Ten Boer naar EK beroepen in Gotenburg

TEN BOER - Nationaal kampioen Technicus zware voertuigen Kevin Frieling uit Ten Boer vertrekt op 29 november naar het ‘EK voor Beroepen' in Zweden

Kevin vertegenwoordigt ons land tijdens EuroSkills: het ‘EK voor beroepen' dat van 1 ot en met 3 december plaatsvindt. Kevin is al nationaal kampioen Technicus zware voertuigen en maakt deel uit van Team Nederland: 39 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak.

Kevin leert bij Noorderpoort en werkt bij Well Services Group. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificaties en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes, branchevereniging VHG en Vakkanjers. „Ik wil vooral aan anderen laten zien hoe wij ons vak uitoefenen en hen motiveren om ook voor dit vak te kiezen. Dit omdat de aanmeldingen voor deze opleiding toch elk jaar minder worden,” aldus Kevin.

In Gotenburg strijden ruim 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 38 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 33 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, zorg, lassen, metselen en web design. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.

In The Swedish Exhibition & Congress Centre in Gotenburg worden door de organisatie 40.000 bezoekers verwacht tijdens de drie wedstrijddagen. Op het evenement, waar ook een conferentieprogramma plaatsvindt, komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie van vertegenwoordigers van mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van OCW uit ons land.

De kandidaten hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo'ers. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de ‘excellentieregeling' opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren. 55 mbo-scholen doen de komende jaren mee met vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 556 opleidingen in 65 wedstrijdrichtingen. Dit is een stijging van bijna 90% in vergelijking met afgelopen jaar.

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van OCW en EZ en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.