Meijster Maurice Bakker naar EK beroepen Gotenburg

UITHUIZERMEEDEN - Nationaal kampioen Landbouwmechanisatie Maurice Bakker uit Uithuizermeeden vertrekt op 29 november naar het ‘EK voor Beroepen' in Zweden.

Maurice vertegenwoordigt ons land tijdens EuroSkills: het ‘EK voor beroepen' dat van 1 tot en met 3 december plaatsvindt. Maurice is al nationaal kampioen Landbouwmechanisatie en maakt deel uit van Team Nederland: 39 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak.

Maurice leert bij het Friesland College en werkt bij Lourens LMB. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificaties en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes, branchevereniging VHG en Vakkanjers. „Ik vond het erg leuk en zeer leerzaam om mee te doen aan de Vakkanjer-wedstrijden en daarom kijk ik ook erg uit naar EuroSkills in Zweden,” aldus Maurice.

In Gotenburg strijden ruim 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 38 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 33 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, zorg, lassen, metselen en web design. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.

In The Swedish Exhibition & Congress Centre in Gotenburg worden door de organisatie 40.000 bezoekers verwacht tijdens de drie wedstrijddagen. Op het evenement, waar ook een conferentieprogramma plaatsvindt, komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie van vertegenwoordigers van mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van OCW uit ons land.

De kandidaten hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo'ers. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de ‘excellentieregeling' opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren. 55 mbo-scholen doen de komende jaren mee met vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 556 opleidingen in 65 wedstrijdrichtingen. Dit is een stijging van bijna 90% in vergelijking met afgelopen jaar.

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van OCW en EZ en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.