Woonservicezone wordt pareltje van Delfzijl

DELFZIJL - De gemeente Delfzijl wil in het centrum van Delfzijl een woonservicezone inrichten. Het is de bedoeling een plek te creëren waar mensen, jong en oud, elkaar kunnen ontmoeten en samen voor elkaar iets willen en kunnen betekenen.

Het gaat om een woonzorgconcept dat samen met de inwoners ontwikkeld wordt. „We willen voor onze ouderen en ook voor jongeren in het hart van onze stad huisvesting realiseren waar het prettig wonen is,” legt wethouder IJzebrand Rijzebol uit. Veranderingen op het gebied van zorg en ouderenhuisvesting bieden de kans nieuwe woonconcepten te ontwikkelen die aansluiten bij de vraag van de doelgroep.

In de loop van 2018 verdwijnt het ziekenhuis uit Delfzijl, een aantal functies zal in de stad worden opgevangen. Rijzebol: „Wij vinden het belangrijk dat onze ouderen mobiel blijven en deel van de samenleving zijn. Dat het ook voor hen prettig is om hier oud te worden, met voorzieningen en mensen om je heen, zorg nabij waar het kan; alleen als het moet wat verder van huis.”

Ook voor jongeren wil Delfzijl een plek in het centrum bieden, die er nu nog niet is. Met partners investeert de gemeente onder andere in huisvesting voor starters. Het Vennenplein ondergaat straks een metamorfose, waarbij de Vennenflat wordt gesloopt en er een nieuwe overgang komt tussen de stad en de zee. De dijkovergang en het nieuwe zandstrand zijn daarin beeldbepalende elementen. „We willen ons centrum versterken,” verduidelijkt Rijzebol. „We willen de geschiedenis van de stad versterken en de verbinding tussen stad en zee maken. Op dit kruispunt komt de woonservicezone. Die moet het pareltje van de stad worden.”

In de woonservicezone komen levensloopbestendige en zorggeschikte wooneenheden; kleine wooneenheden voor verpleeghuiszorg; een ruimte voor ontmoeten en welzijn, een supermarkt en enkele andere winkels. De gemeente start een Europese aanbestedingsprocedure.