Van Vleuten duikt opnieuw in de geschiedenis

DELFZIJL - Diederik van Vleuten staat met zijn derde soloprogramma Mijn nachten met Churchill op donderdag 8 december in Theater de Molenberg.

In deze voorstelling probeert hij antwoord te krijgen op de vraag waarom zijn vader, in plaats van hem vertrouwelijk in te wijden in de wereld van seks, drank, voetbal en geld, zijn zoon liever complete redevoeringen van Winston Churchill leerde, inclusief diens stem en gebaren. En waarom hij meer dan vijftig jaar na het overlijden van deze Britse staatsman bijna iedere dag, maar zeker iedere nacht aan de legendarische oorlogsleider denkt. Zijn zoektocht brengt Van Vleuten op een vermakelijke, confronterende en ontroerende manier terug naar zijn kleurrijke familie en het landgoed van de oude Winston zelf.

Van Vleuten schreef met zijn eerste twee soloprogramma’s (Daar werd wat groots verricht over Nederlands-Indië en Buiten Schot over de Eerste Wereldoorlog) theatergeschiedenis door een nieuwe theatervorm te maken. Aan de hand van de avonturen van zijn familie dook hij al vertellend, spelend en zingend in de Nederlandse geschiedenis en die van de wereld. Mijn nachten met Churchill bevat opnieuw een schat aan verhalen, een smaakvol decor en stemmige muziek. Door zijn programmaformule, een mix van cabaret en geschiedenisles, staat Van Vleuten te boek als Nederlands enige echte stand up historyteller.

De voorstelling begint om kwart over acht.