Boek over Bali van Delfzijlse

DELFZIJL - Het boek Terugkeer naar Bali, geschreven door Betty Toonen uit Delfzijl, is vorige week uitgekomen bij Uitgeverij Boekscout. Het gaat om een persoonlijk verhaal met een stukje Indonesische cultuur.

Betty Toonen is in 1961 in de stad Groningen geboren. Na haar secretaresseopleiding heeft zij drie jaar in dit vakgebied gewerkt. Dit bleek achteraf niet helemaal de juiste keuze te zijn geweest. Zij heeft nog wel een tijdje Engels gestudeerd. Uiteindelijk ging ze met asielzoekers werken, met name met kinderen. Momenteel geeft ze alweer meer dan drie jaar creatieve workshops aan kinderen op het AZC in Delfzijl. Ze mag graag reizen en is altijd heel erg geïnteresseerd geweest in spiritualiteit, en dat vond ze in het begin op Bali. Dit Indonesische eiland heeft haar enorm geïnspireerd tot het schrijven van haar boek.

Betty Toonen ging 28 jaar geleden voor het eerst op reis naar het Indonesische eiland Bali. Men noemt Bali ook wel een parel van mooie mensen met hun ceremonies en hun spiritualiteit. Ze was zo in de ban van dit eiland dat ze verschillende keren terugkeerde. De leuke ontmoetingen met de armoedige, maar vooral gastvrije bevolking deden haar besluiten daar iets van vrijwilligerswerk te gaan doen; Engelse les geven aan kinderen. Het was niet alleen een verrijking voor hen, maar ook voor haarzelf. Maar is er nog wat over van datgene dat ze daar de eerste keer vond?

“Ik had iets van spiritualiteit gezocht en zo mijn dromen gevolgd, maar de realiteit is wel eens een beetje anders…”