Symposium over Kerstvloed 1717

WARFFUM - In het Hogeland College in Warffum en ‘t Zielhoes in Noordpolderzijl wordt zaterdag 10 december een symposium over de Kerstvloed van 1717 gehouden.

Die ramp leidde tot revolutie in kustverdediging. In 2017 is het driehonderd jaar geleden dat het noordelijk kustgebied werd getroffen door de grootste natuurramp die Nederland in de afgelopen eeuwen heeft gekend: de Kerstvloed van 1717.

Tweeduizend mensen kwamen hierbij om en tienduizenden stuks vee lieten het leven. Aan de vooravond van een jaar vol activiteiten rond de Kerstvloed 1717, houdt Erfgoedpartners een symposium met lezingen maar ook met publieksactiviteiten als optredens van zanger Alex Vissering, band De Haip en van ‘graaf Clancarty (1668-1734)’ . In het symposium staat de vraag centraal onder welke omstandigheden deze vloed zich kon voltrekken maar ook wordt besproken of een dergelijke ramp zich nog eens zou kunnen voordoen.

In het ochtendprogramma, van 10:00 tot 14:00 uur in het Hogeland College komen vier sprekers aan het woord. Historicus Hidde Feenstra bespreekt de Kerstvloed aan de hand van bronnen uit het Noordzeegebied. De lezing van meteoroloog Ton Lindemann gaat over de meteorologische invloeden op en de gevolgen van waterstanden tijdens de stormvloed van 1717. Simon Kadijk heeft een persoonlijke invalshoek: ‘India opende mijn ogen: mijn voorouders zijn omgekomen bij een tsunami’. Tot slot van het eerste deel van het symposium vertelt Ate Wijnstra, projectmanager hoogwaterbescherming van Waterschap Noorderzijlvest over onze zeedijk in verleden, heden en toekomst.

Het middagprogramma speelt zich af op een toepasselijke plek: ’t Zielhoes in Noordpolderzijl. Hier staat een gevarieerd programma op het menu met onder meer de volgende activiteiten: zanger Alex Vissering, Jan Schoonveld, de laatste sluiswachter van Noordpolderzijl, vertelt over noodweer en dijkbewaking. Ook zal band ‘De Haip’ optreden. Een bijzondere bijdrage is weggelegd voor ‘graaf Clancarty (1668-1734)’ die vertelt over zijn leven op Rottumeroog en zijn vlucht van dat eiland na de Kerstvloed naar ‘Groot Zeewijk’.

Het middagprogramma duurt van 14:30 tot ongeveer 17:30 uur.

Van het symposium zal een boekje worden gemaakt waarin de lezingen van de sprekers worden opgenomen. Het symposium staat open voor iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van het noordelijk kustgebied in het algemeen en die van de Kerstvloed van 1717 in het bijzonder.

Aanmelden kan nog tot 3 december: