Eis vernietiging gasbesluit

NOORD-GRONINGEN - De Groninger Bodem Beweging, de Natuur- en Milieufederatie Groningen, Milieudefensie en de Waddenvereniging hebben een beroepschrift ingediend tegen het gasbesluit van minister Kamp.

Zij vragen hierin om vernietiging van het gasbesluit. Volgens de organisaties is het gasbesluit in strijd met de wet, omdat niet de veiligheid van Groningers leidend is geweest, maar de leveringszekerheid. Ook wordt het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) niet opgevolgd en staat Kamp toe dat de NAM meer gas wint dan veilig wordt geacht.

Het bestuur van de Groninger Bodem Beweging: “Voor ons is de maat echt vol. We zijn leugens en uitsteltactieken van de NAM zat. In april dit jaar beweerde de NAM nog dat er maar 100 huizen versterkt hoeven te worden, vorige week bleken dat er al 1450 te zijn, alle huizen die in deze lichting werden geïnspecteerd. Er wachten nog 22.000 huizen op inspectie. Minister Kamp zou de NAM aan banden moeten leggen, maar in plaats daarvan sluit hij een deal met ze zodat ze de komende vijf jaar op volle kracht door kunnen blijven pompen, en de aardbevingen gewoon doorgaan.”

Op 30 september dit jaar besloot minister Kamp dat de NAM bij koude winters de komende vijf jaar jaarlijks maximaal 31,5 miljard kubieke meters gas mag winnen uit het Groningenveld. Alleen bij warmere winters houdt Kamp de NAM aan het door SodM gestelde maximum van 24 miljard kubieke meter en ook dan is er nog een marge van 1,5 miljard kubieke meter extra. Hiermee voldoet het winningsbesluit niet aan het advies van SodM.