Schoenmakerij Verhaag overgenomen

DELFZIJL - Schoenmakerij in Appingedam en Delfzijl is overgenomen door Fred en Yvonne Oosterhuis. Voor Fred Oosterhuis is met de overname van Verhaag de cirkel rond.

Het is een bijzondere stap in zijn leven. Hij neemt de zaak over waar hij een paar meter verderop zijn carrière als ambachtelijk schoenmaker is begonnen. “Ik ben van 1985 tot 1994 werkzaam geweest bij Ennes. Ennes zat met zijn zaak aan de Vennen in Delfzijl. Ernes is vele jaren later overgenomen door Wouter Verhaag. Ik was ondertussen een eigen zaak gestart in Bedum, maar ben altijd wel in Delfzijl blijven wonen. Toen Verhaag aangaf dat hij een aanbod had voor een baan in de orthopedie en een overnamekandidaat zocht voor de winkels, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Delfzijl heeft veel potentie en komt vaak onterecht in het nieuws. Er gebeuren daar vele goede dingen. Zo gaat het Vennenplein er heel anders zien en komt er een grotere parkeerplaats. Dat biedt veel nieuwe mogelijkheden. De winkel is door de voorgenomen sloop van de Vennenflat naar de overkant verhuisd, maar het had niet veel gescheeld of ik was weer werkzaam geweest in hetzelfde pand als waar ik ook begonnen ben. Dat is toch wel bijzonder.”

Door de overname gaat er niet veel veranderen, maar Oosterhuis gaat wel met zijn tijd mee. “Het belangrijkste blijft de schoenmakerij en sleutelservice, maar je ziet dat het vak aan het verschuiven is. We zijn steeds meer een serviceonderneming geworden waar mensen voor diverse opdrachten bij ons komen. We maken al jaren sleutels na, maar we kunnen sinds kort ook digitale en elektronische sleutels en zelfs complete sluitplannen maken. Ook zijn we depothouder van stomerij Hendorette en hebben een eigen borduurservice. Verder zijn we sterk in het repareren van tuigwerk. Daarnaast breiden we het assortiment schoenpoets en veters flink uit. Voor alle schoenen hebben we in Appingedam en Delfzijl nu de juiste poets en een passende veter. Ik denk dat deze combinatie van verschillende diensten steeds meer de toekomst wordt. Het ambachtelijk herstelwerk zal altijd wel blijven. Ik zie daar de laatste jaren ook meer een toevlucht in, maar een goed sluitplan met gebruik van ouderwetse en elektronische- en digitale sleutels wordt ook belangrijk. Mensen zijn zich bewuster van het beveiligen van zichzelf en hun eigendommen. We bieden deze diensten al aan in Bedum, maar gaan dat nu ook doen in Appingedam en Delfzijl. Het aantal diensten word dan ook uitgebreid en de winkels worden complete servicewinkels. De naam Verhaag gaat wel verdwijnen. We gaan zowel de winkel in Bedum als de winkels in Appingedam en Delfzijl een nieuwe naam geven. De nieuwe naam wordt ‘De Schoenhersteller.nl’.”