Pieterburen opent noodopvang voor 15 huilers Terschelling

PIETERBUREN - Zeehondencentrum Pieterburen heeft na de kerststorm haar noodopvang moeten openen voor 15 huilers van de prille zeehondenopvang op Terschelling.

Opmerkelijk, omdat in andere delen van het land opvang veelal onnodig bleek. Daar worden de dieren goed geobserveerd en krijgen ze voldoende rust. Het Zeehondencentrum Pieterburen is een voorlichtingscampagne gestart om onnodige opvang te voorkomen.

Zeehondencentrum Pieterburen heeft woensdag 15 huilers moeten opvangen afkomstig van de net gestarte zeehondenopvang op Terschelling. Veel van deze Grijze zeehondenpups waren op de eilanden terecht gekomen na de storm die afgelopen dagen over de Waddenzee heen ging. Op Terschelling besloot men deze pups op te vangen, maar ze konden het vanwege de drukte niet meer aan. Pieterburen ontfermt zich nu over de diertjes.

Op de andere Waddeneilanden kwamen ook veel pups terecht. Hier hebben lokale vrijwilligers in samenwerking ervoor gezorgd dat de jonge dieren vooral rust krijgen. Ze worden een aantal dagen geobserveerd. Grijze zeehonden blijven de eerste weken van hun leven aan land en de moeder laat ze vaak lange tijd alleen. Ze maken zelfs een periode van vasten door, alvorens ze zelfstandig het water opzoeken.

Daarom roept Zeehondencentrum Pieterburen op tot afstand ten opzichte van zeehonden, met name de witte pups. Zij lijken misschien in nood, maar in de meeste gevallen zijn ze al afgespeend. Dit betekent dat de moeder al klaar is met het zogen van de pups en dat ze het zelf moeten gaan rooien. In andere gevallen is dit nog niet zo, maar is de moeder vaak wel in de buurt. Middels een filmpje op YouTube dat via Staatsbosbeheer en de rederijen naar de eilanden wordt verspreid probeert het centrum het publiek hier over voor te lichten.