Klanten Jumbo Appingedam doneren aan diabetesonderzoek

APPINGEDAM - Een fondswerving actie ten behoeve van verder onderzoek voor type-1diabeten heeft in twee maanden tijd 192,85 opgeleverd bij de Jumbo in Appingedam.

Via een statiegeld bonnenzuil (aangeboden door MultiMate Siddeburen) konden de klanten van deze vestiging hun statiegeldbon voor dit goede doel schenken. Vrijdag overhandigde JUMBO-medewerkster Wietske de cheque met de opbrengst aan JDRF-vrijwilligster Marlies.

Eenvoudig gezegd is type-1 diabetes een chronische ziekte veroorzaakt door een fout in het afweersysteem (auto-immuunziekte). Door deze fout worden cellen in de alvleesklier vernietigd (of ze verstoppen zich) waardoor de aanmaak van het hormoon insuline abrupt wordt gestaakt. Insuline is een levensnoodzakelijk hormoon om de bloedglucosewaarde in een juiste balans te houden zonder grote schommelingen en is nodig om energie te transporteren naar spieren en organen. Type-1 diabetes is dus duidelijk een andere vorm dan type-2 diabetes die door ouderdom kan ontstaan maar ook door verkeerde voeding en te weinig bewegen.

JDRF internationaal (USA) is een foundation die 46 jaar geleden is opgericht door ouders van kinderen met type-1 diabetes. In Nederland is in 2010 de Stichting JDRF ( Juvenile Diabetes Research Foundation ) opgericht en heeft in nog geen zes jaar tijd meer dan 20 miljoen euro kunnen besteden aan baanbrekend onderzoek met zeer hoopgevende resultaten! Op de website www. jdrf.nl is hierover meer te lezen.

Er zijn ongeveer 150.000 type-1 diabeten in Nederland.