Sloep van plastic flessen Groningen Seaports

DELFZIJL - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports wordt donderdag 19 januari een sloep van gerecycled havenplastic, met maar liefst 10.000 PET-flessen, gedoopt. Het gaat om een zogenaamde Admiraalsloep. Dit bijzondere initiatief is tot stand gekomen tussen Groningen Seaports en Plastic Whale; een Amsterdams initiatief van Marius Smit dat zich inzet voor plastic-vrije wateren. Dat doet zij door het organiseren van plasticvisevenementen in de grachten van Amsterdam. De sloep van Groningen Seaports is gebouwd door Dick Gilles Jachtbouw in Middenmeer en zal worden ingezet voor het zogenaamde Zout aan de Broek-programma van Groningen Seaports, dat gasten op een ludieke wijze kennis laat maken met de Groninger Zeehavens.

Jaarlijks gaat Plastic Whale met duizenden medewerkers van bedrijven en honderden schoolkinderen plasticvissen. Van de opgeviste plastic PET-flessen bouwt Plastic Whale designsloepen die zij gebruikt om naar plastic te vissen. Twee jaar geleden werd de eerste sloep tijdens de HISWA Boat Show gepresenteerd. De vloot bestaat inmiddels uit zeven sloepen gemaakt van Amsterdams Grachtenplastic.

Voor de Admiraalsloep van Groningen Seaports hebben de inzamelbedrijven van Gansewinkel en Bek &Verburg, die beiden opereren in de havens van Groningen Seaports, gezamenlijk ruim 10.000 PET-flessen ingezameld van zeeschepen in de Groninger Zeehavens.