Eenakters Sappho in De Lopster Kroon

LOPPERSUM - Toneelgezelschap Sappho uit Loppersum geeft haar jaarlijkse toneelavondenserie op 10, 11 en 12 februari in de Lopster Kroon.

Dit jaar worden er twee eenakters gespeeld. De eerste is het Kamerschut van Herman Heijermans. Een belangrijk thema in de interpretatie door regisseur Philippien Bos van dit stuk is: bezorgdheid. Hoe gaan jonge ouders om met hun eerste kindje? En de grootouders? En de huisvriend van het jonge gezin? Hoewel de kluchtige eenakter ruim honderd jaar oud is, zijn veel van de situaties heel herkenbaar. Iedereen loopt op zijn tenen om de baby niet te wekken, de luierinhoud wordt uitgebreid geprezen en de discussies over op welke ouder het kind nu het meest lijkt, zijn niet van de lucht.

De tweede eenakter is van Hans Keijzer: Tijd in de ehhhh.....,war. Het is een bewerking van het stuk Tijd in de war en laat zien hoe de hoofdpersoon, de heer Wanders, steeds meer wordt getroffen door dementie en zo zichzelf helemaal kwijt raakt. In de bewerking van Sappho zijn scènes en sketches toegevoegd die op Brechtiaanse wijze commentaar geven op dit proces en het effect hiervan op zijn omgeving. De korte voorstelling met een lach en een traan leidt soms ook tot de nodige verwarring. De rol van Wanders wordt afwisselend door alle spelers gespeeld. Want dementie kan ons allemaal overkomen.