Koffiedaames ontstaan door Vraagelkaarcafé

APPINGEDAM - Dat één Vraagelkaarcafé zoveel teweeg kon brengen had Jannie nooit gedacht. Inmiddels weet ze wel beter; sinds haar bezoek aan het Vraagelkaarcafé in Appingedam heeft ze met Anja en Gina de Koffiedaames (Daam is Gronings voor Appingedam) opgezet.

De dames, die alle drie van haken en breien houden, zien elkaar iedere maand. “We kletsen altijd zo gezellig dat we het haken en breien vergeten,” vertelt Jannie enthousiast. Donderdag 2 februari van 9:30 tot 13:00 uur houdt Vraagelkaar voor de tweede keer een VraagelkaarCafé in Appingedam. Dit keer bij Noorderpoort beroepsonderwijs aan de Opwierderweg. Deelname is gratis.

Jannie besloot naar aanleiding van een berichtje in de krant om eens een kijkje te nemen in het Vraagelkaarcafé in het Nicolaïkerkje in Appingedam. „Ik wilde weer eens andere mensen en met name jongelui leren kennen na het verlies van mijn hartsvriendin aan de ziekte van Alzheimer. Ik besloot gewoon naar het café toe te gaan, zonder hoge verwachtingen”. Bij het Haak- en Breicafé raakte Jannie aan de praat met Anja en Gina. “Ik ben de oudste van het stel, maar er was meteen een klik. We zaten gezellig in het café te kletsen en gaandeweg ontstond een gesprek. Toen dachten we later: ‘waarom doen we dit ook niet eens met z’n drieën?’. Zo werden tot dan toe onbekenden ineens prachtige gesprekpartners.”

Sinds het café zien de dames elkaar ongeveer één keer per maand, iedere keer bij een ander thuis. “We lopen niet bij elkaar de deuren plat; soms zien we elkaar wat minder, maar dat is helemaal niet erg; het is gewoon heel erg spontaan en ontspannen,” vertelt Jannie. “We zouden gaan haken en breien maar komen daar eigenlijk nooit aan toe. We hebben zóveel te bespreken. Het is ook iedere keer zo gezellig dat het, voordat we het door hebben, ineens half één is en Anja weer weg moet. Dan roepen we echt ‘Oh nee! Is het nu alweer zo laat? We hebben nog niet eens gehaakt.”.

Op www.vraagelkaar.nl kunt u vraag & aanbod delen met mensen uit de buurt. Zo kunnen Damsters meer voor elkaar betekenen. Wat wilt u graag? Weer eens een keer met iemand naar het theater, samen wandelen of juist klaverjassen? Of maakt u een aardig gebaar naar iemand die dat goed kan gebruiken, zoals een keertje een boodschap halen of de heg snoeien. Men kan zich zich aanmelden voor het café via de website www.vraagelkaar.nl/cafe of bellen met 088-7878901. Het aantal plekken is beperkt.