Startsubsidie 10.000 euro Hogelandster Energie Coöperatie

Delfzijl - De Hogelandster Energie Coöperatie heeft 10.000 euro startsubsidie gekregen vanuit het programma Lokale Energietransitie van de Nationaal Coördinator Groningen.

Het is de haalbaarheid te onderzoeken van een gezamenlijke windmolen of zonnepark. Het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts stuurde de cheque naar de HEC. De coöperatie HEC wil op het Hogeland actief meewerken om ook hier de dorpen energieneutraal te maken. Dat geldt niet alleen voor de huizen maar ook voor bedrijven, scholen en winkels. Dat moet gebeuren middels veel lokale opwekkings-installaties.

In eerste instantie werkt de coöperatie vooral aan collectieve energie-opwek. Daarbij wordt gedacht aan zowel collectieve inkoop van bijvoorbeeld zonnepanelen, als aan installaties voor collectieve opwek.

Het eerste project is het realiseren van een postcoderoos op het dak van een bedrijfshal in Wehe den Hoorn. Mede door deze startsubsidie van het programma Lokale Energie Transitie is de realisatie hiervan bereikbaar geworden.

Voor de komende jaren is er 400.000 euro beschikbaar voor startende energie-initiatieven in de negen aardbevingsgemeenten. Initiatiefnemers kunnen maximaal 10.000 euro aanvragen voor bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie, een ledenwervingscampagne of het oprichten van een coöperatie. Maar ook voor initiatieven buiten het aardbevingsgebied is er een opstartbijdrage, beschikbaar gesteld door de Provincie Groningen.

Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts van de Natuur en Milieufederatie Groningen en Groninger Dorpen.