Start groene stoomlevering grootste biomassacentrale

DELFZIJL - De stoomleiding van de grootste biomassacentrale van Nederland, Eneco Bio Golden Raand, wordt maandag officieel geopend.

Samen hebben AkzoNobel, Eneco en Groningen Seaports dhet met een miljoeneninvestering mogelijk gemaakt dat het bedrijf nu ook groene stoom gaat leveren. Groningen Seaports heeft de stoomleiding aangelegd (zie foto), AkzoNobel neemt via deze leiding de door Eneco groen geproduceerde stoom af.

Bij de biomassacentrale worden sinfs eind 2013 houtsnippers van gerecycled afvalhout omgezet in groene stroom voor zo’n 120.000 huishoudens. Jaarlijks komt er circa 300.000 ton gerecyled afvalhout per schip, trein en vrachtwagen aan in Delfzijl uit Nederland en omliggende landen. Ten opzichte van de elektriciteitsproductie van een gemiddelde centrale levert deze houtcentrale een besparing op CO2-uitstoot van 250.000 ton per jaar.

Met de realisatie van dit project geven de drie partijen concreet invulling aan de ambitie om het haven- en industriegebied op een duurzame wijze te ontwikkelen, de CO2 uitstoot te reduceren en het chemiecluster in Delfzijl te verduurzamen.

De opening gebeurt in aanwezigheid van bij diverse (internationale) gasten en bestuurders uit de chemie- en energiewereld.

Die krijgen ook een lunch geserveerd tijdens een debat over de kansen van duurzaam ondernemen in het algemeen en in de regio in het bijzonder.