Nieuwste behandeling spataderen Ommelander Ziekenhuis

DELFZIJL - Het Ommelander Ziekenhuis Groningen is het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland waar patiënten terecht kunnen voor de nieuwste methode voor de behandeling van spataderen.

Een ClariVein behandeling biedt volgens vaatchirurg Ben Saleem veel voordelen: „Veel patiënten vinden de behandeling pijnloos. Daarom is er nauwelijks verdoving nodig.” Samen met collega-vaatchirurgen Dia Mahmoud en Paul van Schaik voert hij de behandelingen uit.

Bij de nieuwe behandeling wordt een katheter in de spatader gebracht. Het uiteinde van deze katheter is een soort propellertje. Dat draait rond en raakt de aderwand, tegelijkertijd wordt met vloeistof de ader dicht geplakt. Hierdoor stoppen de spataderklachten. Het Ommelander Ziekenhuis gebruikt verschillende technieken en kan per patiënt kiezen voor de meest optimale behandeling. Soms is dat alleen met de ClariVein behandeling en soms is dat met laserbehandeling.

Bij de nieuwe methode is slechts een plaatselijke verdoving nodig, waardoor de patiënt vrijwel geen pijn ervaart. Er is geen kans op beschadiging aan zenuwen en omliggend weefsel. De behandeling duurt zo’n 20 minuten en na de ingreep kan de patiënt zijn dagelijkse activiteiten snel weer hervatten.

De methode is niet voor iedereen geschikt. Dat heeft te maken met de plaats en de grootte van de spatader. Saleem: „Voordat we een spataderbehandeling adviseren, doen we echografisch onderzoek bij de patiënt. Vervolgens bepalen we samen met de patiënt welke behandeling voor hem het beste is.”