NBC brengt eerbetoon aan Dresden in Middelstum

MIDDELSTUM - Het Noordelijk Bach Consort geeft binnenkort twee concerten waarbij de stad Dresden centraal staat. Eén daarvan vindt plaats in Middelstum.

Daarbij staat een Nederlandse primeur op het programma: het hoboconcert in G-groot van Johann Adolf Hasse. In het begin van de achttiende eeuw was Dresden een van de muzikale hoofdsteden van Europa. Zowel Bach als Hasse heeft daartoe in belangrijke mate bijgedragen. Hasse was niet alleen een van de belangrijkste operacomponisten van zijn tijd, maar schreef ook soloconcerten. Zijn sprankelende en virtuoze hoboconcert in G-groot werd pas laat in de vorige eeuw herontdekt door de Duitse hoboïst Christoph Hartmann, die op het handschrift stuitte in de Universitäts- und Landesbibliothek van Darmstadt.

Jan Jakob Mooij, eerste hoboïst van het NBC, neemt de solo voor zijn rekening. Na zijn pensionering als neurochirurg heeft Mooij in 2015 zijn studie hobo aan het Koninklijk Conservatorium succesvol afgerond.

De concerten vinden plaats op zaterdagavond 4 maart om 20:15 uur in de Hippolytuskerk in Middelstum en op zondagmiddag 5 maart om 15:00 uur in de Lutherse Kerk in Groningen. De zangsolisten zijn Agnes van Laar (sopraan), Netty Otter (alt), Henk Gunneman (tenor) en Albert Jan de Boer (bariton). Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.noordelijkbachconsort.nl.