Expositie Vluchteling in Delfzijl in Molen Adam

Delfzijl - De expositie ‘Vluchteling in Delfzijl’ in Molen Adam in Delfzijl wordt zaterdag 4 maart feestelijk geopend.

Dat gebeurt in de naastgelegen Galerie HOP, met onder andere een optreden van het 20-koppige IVAK Wereldorkest. Dat speelt droevige ballades, klezmers en folkmuziek uit vele landen. De expositie is tot stand gekomen door een samenwerking van Stichting Expositie Molen Adam en het project Van Djinns & Witte Wieven van Eveline van Duyl (beeldend kunstenaar) en Itamar Kool (filmmaker).

Ruim een jaar geleden begonnen zij met het verzamelen en verbeelden van streekverhalen van asielzoekers met het doel op deze manier de integratie van deze groep nieuwkomers te bevorderen. Inmiddels zijn de activiteiten uitgebreid. Eveline en Itamar proberen de wereld van de vluchteling vanuit verschillende kanten te belichten. Foto’s, video’s, animaties, tekeningen en installaties, sommige samen met asielzoekers gemaakt; kortom een breed scala aan uitingen laat zien dat er heel veel te vertellen is over het fenomeen vluchten en vluchtelingen.

Op een wereldkaart waarop allerlei vluchtelingenstromen te zien zijn, wordt aangetoond dat migratie en vluchtelingen iets is dat zich door de hele geschiedenis over de hele wereld heeft voorgedaan. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen met draden en pushpins hun eigen vluchtroute op de kaart aanbrengen.

Delfzijl is wat dat betreft een goed voorbeeld. Al tientallen jaren huisvest Delfzijl grote groepen Molukkers, Javanen, Turken en andere nationaliteiten die zich in de loop van de tijd om verschillende redenen hier gevestigd hebben. Over dit onderwerp wordt een speciale videofilm gemaakt met medewerking van oud-Delfzijlster Roger Goudsmit, bekend van Boven Wotter en nationale TV series.

Het IVAK Wereldorkest

Het IVAK Wereldorkest is opgericht in 2004 en bestaat uit ruim 20 muzikanten die wekelijks samen repeteren. Er wordt folkmuziek gespeeld uit allerlei landen o.a. Rusland, Balkan, Zuid- en Midden Amerika. Daarnaast zijn klezmers een favoriet onderdeel op het programma. Kortom een echt wereldorkest met veel feestmuziek en af en toe ook droevige ballades. Het orkest treed regelmatig op bij feestelijke openingen, op scholen, interculturele manifestaties en andere festivals. De bezetting bestaat uit: viool, dwarsfluit, klarinet, saxofoons, accordeon, gitaar, banjo, piano, bas en slagwerk/ percussie. Sinds september 2007 staat het orkest onder leiding van Hermien Aartsen.