Onderzoek in Dollard gecrashte bommenwerper

TERMUNTEN - Er wordt onderzoek gedaan naar de in december 1943 in de Dollard neergestorte B17 bommenwerper. Als het gevonden wordt, is het de bedoeling het vliegtuig, van het type Vickers Wellington, te bergen.

Aan boord waren vier Amerikaanse bemanningsleden. Drie personen zijn gevonden, de vierde persoon zit naar alle waarschijnlijkheid nog in het wrak. Het wrak ligt in het gedeelte van de Dollard dat in eigendom is van Het Groninger Landschap.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft samen met de Nederlandse Luchtmacht en Marine het gebied bezocht om een indruk te krijgen van de terreingesteldheid. Komend voorjaar wordt er met een vaartuig met diepgang van slechts 40 centimeter gevaren op de vermoedelijke locatie van het wrak. Dit Amerikaanse vaartuig is uitgerust met een soort metaaldetector die tot 8 meter onder water kan waarnemen. Mocht het vliegtuig worden gedetecteerd dan worden plannen gemaakt om het in een later stadium te bergen.

Aan de rand van de Dollard, in het gehucht Fiemel, stond zwaar geschut om Emden te beschermen. Mogelijk is het vliegtuig door één van deze kanonnen naar beneden gehaald.