100 Jongeren zeilen op de Eems door Kiwanis

DELFZIJL - Zes groepen jongeren uit Delfzijl en omgeving hebben vorige week vaartochten op de Eems en de Waddenzee gemaakt aan boord van de zeilklipper Willem Jacob.

De tochten worden gefinancierd door de Kiwanis Club Groningen. De clubleden hebben afgelopen zomer het benodigde geld bij elkaar gebracht door tochten met bedrijven en organisaties tijdens DelfSail.

De opbrengsten zijn bestemd voor het Jongerenwerk in Delfzijl en omgeving. In samenwerking met de Stichting Welzijn & Dienstverlening (SWD) in Delfzijl is het project ‘Alle hens aan dek’ ontwikkeld waarbij jongeren gedurende een dag of een weekend aan boord van de klipper Willem Jacob samen aan de slag konden. Zo leerden ze met elkaar optrekken, samenwerken en ze kregen de eerste kneepjes van het varen met zo’n schip onder de knie.

De SWD komt in actie bij jongeren uit wijken waar veel problematiek is. Werkloosheid en gebroken gezinnen maken dat deze jongeren hun toekomst niet rooskleurig zien. Een project als ‘Alle hens aan dek’ kan daar verandering in brengen. De SWD heeft diverse groepen jongeren benaderd met de vraag of zij aan boord zouden willen meevaren. Twee groepen tot 16 jaar en drie groepen van 16 jaar en ouder hebben zich aangemeld. In totaal maakten ruim 100 jongeren gebruik van dit aanbod. Ter voorbereiding van de tochten hebben ze zelf klusjes geklaard om de maaltijden en extraatjes aan boord te financieren.

Ook de eigenaar van de 130-jarige klipper Willem Jacob deed een duit in het zakje en verhuurde het schip voor een speciale prijs.

De Kiwanis Club Groningen, aangesloten bij een wereldwijde organisatie van vrijwilligers, verenigd in serviceclubs, zet zich in voor de medemens en in het bijzonder voor kinderen.