Strafzaak openbaart ‘discutabele rol’ gemeente Delfzijl bij aankoop pand

Delfzijl - De gemeente Delfzijl heeft in 2005 een dubieuze rol gespeeld bij de aankoop van een (niet meer bestaand) kerkgebouw aan de IJslandsestraat in Delfzijl. Het gaat om het toenmalige verenigingsgebouw van de Turkse vereniging Ataturk. Mahmut Kaptan was destijds namens het CDA wethouder en lid van het bestuur van de vereniging.

Dit werd dinsdagochtend gezegd tijdens een regiezitting rond de slepende strafzaak tegen drie leden van de familie S. uit Delfzijl.

Het gebouw werd door de gemeente Delfzijl voor 200.000 euro gekocht, terwijl in 1995 was overeengekomen dat de gemeente het pand bij verkoop in handen zou krijgen voor een symbolische gulden. Het is onduidelijk waarom de gemeente zoveel geld op tafel legde.

Een van de rechters zei vanochtend dat de rol van de gemeente op z’n minst discutabel is geweest. Een integriteitsonderzoek van de gemeente Delfzijl toonde eerder aan dat Kaptan zich destijds niet heeft bezondigd aan belangenverstrengeling.

De perikelen rond het verenigingsgebouw was de aanleiding tot een nader onderzoek wat de basis vormde voor de nu lopende strafzaak. Hierbij draait het om telen van en handelen in hennep, mensenhandel (uitbuiting), mishandeling, wapenbezit, verduistering van verenigingsgeld en het beïnvloeden van getuigen. Dit zou zich hebben afgespeeld tussen 2012 en 2014. Een van de verdachten is een voormalig gemeenteraadslid die vooral naam maakte als ‘spookraadslid’: hij was er zelden.

De advocaten willen onder anderen voormalig burgemeester Emme Groot van Delfzijl horen als getuige. De rechtbank neemt hier volgende week een beslissing over. Wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. De oudste verdachte, de nu 54-jarige T.S., zat bijna een jaar in voorarrest.