Boekje Gronings voor beginners Fré Schreiber

MIDDELSTUM - Fré Schreiber heeft het boekje Gronings voor beginners geschreven.

De ondertitel van het bij uitgeverij Het Zwarte Schaap verschenen werk luidt 'Een taalgids voor toeristen, inburgeraars én Groningers'. Je kunt zeggen dat het een 'hoe & wat' is voor het Gronings, meent de streektaalschrijver uit Middelstum.

'Moi! Hou is t?' Met deze woorden kun je in Groningen hartelijk begroet worden. Wil je op gepaste wijze antwoorden, zeg dan: 'Kon minder'.

Als je naar het buitenland gaat, bereid je je goed voor en koop je een taalgidsje om iets te begrijpen van de vreemde taal en indien nodig zelfs iets terug te kunnen zeggen. Dus, voor al de toeristen en inburgeraars is hier Gronings voor beginners. Een boek waarmee je je verstaanbaar kunt maken en waarmee je vooral een inkijkje krijgt in de rijkdom van de Groninger streektaal.

Hoe bestel je een borreltje? Hoe vraag je naar de tijd? Hoe feliciteer je iemand met z’n verjaardag? Je vindt de antwoorden in dit boek.

Het is een gebonden uitgave, verkrijgbaar bij boekhandels en VVV's.

Auteur Fré Schreiber schreef al vele boekjes die met de Grunneger Toal te maken hebben. Hij schrijft sinds 2015 als Toalsman in het Dagblad van het Noorden en stelt de Grunneger Spreukenklender samen. Geeft Grunneger les aan volwassenen met als altijd het vertrouwde dictee. Jaarlijks treedt hij op op de Dag van de Grunneger Toal als taaldeskundige Meester Kriet.