Bachs Markus Passion in Nicolaïkerk

APPINGEDAM - In de Nicolaïkerk in Appingedam wordt zaterdag 18 maart om 19.30 uur Bachs de Markus Passion uitgevoerd door het Luthers Bach Ensemble , in de versie van Robert Koolstra

Bach gebruikte zijn composities vaak opnieuw voor stukken met een andere tekst en een ander doel. Sinds 1964 zijn er twintig reconstructies van de Markus Passion gemaakt op basis van tekstvergelijking.

Is er na vijftig jaar reconstructies het laatste woord gezegd over de Markus Passion? Nee, is het oordeel van Robert Koolstra, continuo-speler van het Luthers Bach Ensemble. Zijn reconstructie wijkt af van de voorgaande, omdat voor hem de muziek van Bach, de tekst van de evangelist en de dichtregels van Picander een dramatische eenheid vormen. Koolstra beschouwt de tekst als het script van een tv-serie, waar de spanning naar het einde groeit, inclusief cliffhangers. Koolstra’s versie is een overrompelende en overtuigende Markus Passion, helemaal nieuw op basis van bestaand materiaal.

Is Bach de componist van deze reconstructie? Ja, grotendeels. Nee, omdat we niet weten of déze muziek van Bach klonk in 1731 en 1744. Maar wel zoiets. En net zo mooi als de Johannes en de Mattheus.

De solisten zijn: Robert Buckland-evangelist, Henk Timmerman-Christus, Anna Kellnhofer-sopraan, David van Laar-altus, Leon van Liere-tenor, David Greco-bas.

Kaarten zijn verkrijgbaar via: ticketshop www.luthersbachensemble.nl, CIGO-Overdiep Appingedam, 0614922638 (wo & do tussen 18 en 21 uur).