NAM ook verantwoordelijk psychische schade

Delfzijl - De Nederlandse Aardolie Maatschappij is ook verantwoordelijk ivoor immateriële schade van inwoners van het aardbevingsgebied.

Dat heeft de rechtbank in Assen woensdag bepaald. De uitspraak houdt in dat aan een aantal van de 127 gedupeerden daarom een schadevergoeding moet worden betaald. De rechter spreekt van ‘een ernstige inbreuk op ongestoord woongenot'.

De Staat is volgens de rechter niet aansprakelijk. Tenminste tot het moment van de grote aardbeving bij Huizinge in augustus 2012. Daarna kan de Staat wel iets worden verweten. Minister Kamp heeft na die klap het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) genegeerd, meent de rechter. De SodM gaf het advies om de winning zo veel mogelijk terug te brengen. ‘Maar het jaar erop is zelfs meer gewonnen', aldus de rechter.

De zaak was aangespannen door de voornoemde 127 gedupeerden uit het aardbevingsgebied. Die hadden zowel de NAM als de Staat op de korrel. Ze eisten dat ook de immateriële schade wordt vergoed. De rechter vindt dat de NAM de problemen niet langer mag afdoen als slechts hinder.