Wordt Het Hogeland, Hunsingo of Marenland

UITHUIZEN - De nieuwe naam voor de BMWE-gemeente wordt Het Hogeland, Hunsingo of Marenland. Er zijn 670 inzendingen geweest. In totaal zijn er 243 verschillende namen ingediend. Een onafhankelijke selectiecommissie heeft deze drie geselecteerd die aan de gestelde eisen voldoen en bij het nieuwe gebied passen. Het eindwoord is nu aan de inwoners: zij kiezen de uiteindelijke naam.

Alle inwoners uit de gemeente vanaf 16 jaar krijgen een brief thuisgestuurd met daarin een link naar een website. Daar kunnen ze aangeven welke naam hen het meest aanspreekt. De naam die de meeste stemmen krijgt, wordt de naam van de nieuwe gemeente. Inwoners die geen internet hebben, kunnen hun keuze schriftelijk doorgeven. Stemmen kan tot 22 maart; de nieuwe naam wordt in april bekend gemaakt.

De selectiecommissie, bestaande uit Johannes Lindenbergh, Stijn van Genuchten, Michel Aaldering, Rens Kalsbeek en Sascha van der West, vindt Het Hogelandeen chique en poëtische naam die ook historisch bekend is en veel gebruikt wordt. Het is een naam met een positieve uitstraling en ambitie.

Hunsingo vindt de commissie een historische naam die al eeuwen met deze regio verbonden is en bovendien grotendeels overeenkomt met het gebied van de nieuwe gemeente. "Het is een krachtige naam. Een naam met karakter, die de gemeente op de kaart zet."

Marenland wordt gezien als een sterke, heldere naam is. "Maren zijn grotendeels natuurlijk ontstane waterlopen die het gebied afwateren; ze zijn een belangrijk natuurhistorisch kenmerk en vormen het landschap."