Herdenking bij het Joods Monument Wagenborgen

WAGENBORGEN - Commissaris van de Koning René Paas heeft vanmorgen (donderdag 9 maart) in Wagenborgen de jaarlijkse herdenking bij het Joodse monument op het terrein van het voormalige Psychiatrisch Ziekenhuis Groot Bronswijk bijgewoond.

Tijdens de herdenking werd stilgestaan bij het feit dat op maandag 9 maart 1943 om 10.50 uur vier Joodse bewoners van Groot Bronswijk werden weggehaald: Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot. Via Westerbork reisden ze naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen om daar op vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vergast.

Er werden enkele korte toespraken gehouden en er was passende muziek. Kinderen van basisschool De Kronkelaar lazen gedichten voor. Daarna werden er bloemen bij het monument gelegd, gevolgd door een moment van stilte. Na de plechtigheid was er een nazit in gebouw De Open Poort naast de Petruskerk in het centrum van Wagenborgen

Veel bezoekers legden een kiezel of een witte bloem bij het monument. Bijzondere gasten bij de herdenking waren een vertegenwoordiger van de Joodse gemeente in Groningen en een overlevende van de Holocaust. Een lid van de Raad van Bestuur van Lentis, burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Delfzijl en vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke en kerkelijke organisaties uit Wagenborgen waren ook bij de herdenking aanwezig

Het monument in Wagenborgen werd in 2006 onthuld en kreeg in 2016 het 'Compliment voor een Monument', een prijs die in het leven is geroepen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie Groningen en 'Verhalen van Groningen'.