Bustocht langs gevechtslocaties Tweede Wereldoorlog

DELFZIJL - Treed in de voetsporen van de Canadezen die in april 1945 Delfzijl en omgeving hebben bevrijd. Stichting Battlefield Tours houdt vanwege het 72-jarig jubileum van de operatie Delfzijl- Pocket op zaterdag 6 mei 2017 eenspeciale rondleiding langs de bevrijdingsroute van de Canadezen.

De tourbus van Battlefield Tours rijdt de route die de Canadezen volgden tussen Wagenborgen en Delfzijl. Tijdens de aprildagen van 1945 was Delfzijl het toneel van een bloedige strijd tussen het Canadese leger en Hitlers soldaten. Voor de Canadezen was de slag om Delfzijl een van de zwaarste gevechten. Ter herinnering aan deze slag word deze Battlefield Tour georganiseerd.

Rondom Delfzijl was een stevige verdediging ingericht door de Duitsers die kon rekenen op een enorme hoeveelheid vuursteun van zware artillerie. Vanwege de hardnekkige tegenstand van de Duitsers heeft de strijd in het Eemsmondgebied twaalf dagen geduurd . De tol was dan ook hoog. Ruim zestig Canadese militairen kwamen om het leven tijdens de gevechten. Vele vertrouwde plekken in het Eemsmondgebied werden door het oorlogsgeweld vernietigd.

De bustoer begint om 9.30 uur op het centraal station in Delfzijl en wordt met korte wandelingen afgewisseld. Een deskundige gids reist mee en toont de sporen van de gevechten die zelfs na 72 jaar nog steeds zijn te zien. Er is plek voor 20 deelnemers. De tour staat onder leiding van Joël Stoppels, Battlefield Tour gids en member van The International Guild of Battlefield Guides, badge nummer 70. Voor meer informatie of boeken: www.battlefieldtours.nu of 050 2803684/ 06 36335370 of info@battlefieldtours.nu.