Carolien met 20 jaar een eigen rijschool

HOLWIERDE - De 20-jarige Carolien Stuve uit Holwierde is enkele weken geleden haar eigen rijschool Rijschool Carolien gestart. Zij is daarmee een van de jongste zelfstandige rijschoolondernemers.

Je ziet het niet zo vaak. Een 20-jarige die besluit een eigen bedrijf te beginnen. Voor Carolien Stuve was het een droom die uitkwam. “Ik ben gek op autorijden. Vroeger als klein meisje reed ik op skelters. Mijn vader is buschauffeur dus dan krijg je de voorliefde voor auto’s met de paplepel ingegoten. Gekscherend zegt mijn vader wel eens dat er benzine door de aderen stroomt. Ik kon dan ook niet wachten om te beginnen met het nemen van autorijlessen. Toen ik 17 jaar was, haalde ik mijn rijbewijs en mocht ik onder begeleiding autorijden.”

Toen Stuve eenmaal geslaagd was voor haar rijexamen was het volgende doel om rijinstructeur te worden. “Het is al jaren een droombaan voor mij. Ik heb mij dan ook aangemeld voor de opleiding voor rijinstructeur. Dat is een pittige opleiding die zowel uit theorie als praktijk bestaat. Tijdens de opleiding leer je bijvoorbeeld over een stukje wetgeving zoals de Wegenverkeerswet. Toen ik dat afgerond had, was het tijd om via een stage praktijkervaring op te doen. Het vinden van een stageplek is meestal niet makkelijk, maar het toeval wilde dat in de rijschool waar ik autorijlessen heb gehad een plek vrij was. Voordat je zelf les geeft, kijk je eerst vijf uur mee op de achterbank. Daarna neem je plaats voorin. Deze verantwoordelijkheid vond ik in het begin eng, maar het wende ook snel. Natuurlijk zat mijn begeleider wel op de achterbank., maar het lesgeven is iets anders dan achterin meekijken. Tijdens het afsluitend examen geef je een leerling les en zit de examinator je op de achterbank te beoordelen. Ik kan mij voorstellen dat het voor de leerling die ik les gaf erg spannend was. Na het behalen van mijn diploma ben ik mijn eigen rijschool, Rijschool Carolien, begonnen.”

De jonge leeftijd ziet Stuve niet als een belemmering. Volgens haar is het eerder een voordeel. “Ik maak regelmatig mee dat mijn leerlingen dezelfde leeftijd hebben als ik. Soms zijn ze wel ouder. Doordat het leeftijdsgenoten van mij zijn, leg ik gemakkelijk contact. Zij vinden het prettig dat ze les hebben van iemand van hun eigen leeftijd.”

Mark Giesolf