Rondje Ziel zet zich in voor Sport en Transplantatie

DELFZIJL - Wielerevenement Rondje Ziel zet zich dit jaar in voor de Stichting Sport en Transplantatie. Samen met deze stichting hopen zij dat meer mensen zich inschrijven als donor.

Na een succesvolle eerste editie is Rondje Ziel al druk bezig met de voorbereiding op de tweede editie die dit jaar op zondag 27 augustus gaat plaatsvinden. “De eerste editie was een try-out en is goed geslaagd,” meent Hendrik Zuidema van Rondje Ziel. “We gaan nu het evenement uitbreiden. Zo zijn we druk bezig met opzetten van een funklasse en een vrouwenklasse. Daar hoort ook een goed doel bij. Vorig jaar augustus in Siddeburen is een jongen overleden die dezelfde naam had als onze zoon. Hij wachtte op een donor, maar de donor kwam net te laat. Dat zet je aan het denken. Toevallig kwam ik eind vorig jaar ook in contact met mijn collega Jakob Bos. Ik wist dat Jakob al lange tijd een longziekte had en daardoor had ik hem al een lange tijd niet gezien. Hij heeft een longtransplantatie gehad en was zeer goed hersteld. Hij vertelde dat hij nu sport voor de Stichting Sport en Transplantatie. We zijn hier verder over in gesprek gegaan, omdat dit doel wel eens datgene kon zijn waar we naar op zoek waren.”

“Het is goed dat Rondje Ziel aan de Stichting Sport en Transplantatie aandacht aan wil besteden. Er is namelijk een groot tekort aan donoren,” vertelt Jakob Bos. “Ik ben erfelijk belast met een longziekte. Bij mij kwam dit rond mijn 35e aan het licht en geleidelijk aan nam de longcapaciteit af. Met als gevolg dat mijn longen in 2015 een capaciteit van bijna 0% hadden. Het zag er toen niet goed uit. Ik was aan het zuurstof en zat in een rolstoel. Ook mijn werk bij de politie kon ik niet meer doen. Praten kostte al te veel energie. Een paar dagen voor kerst was er een donor gevonden. Net op tijd. De longen hadden geen twee dagen later moeten komen, want dan was ik er niet meer geweest. Mijn uitvaart had ik al geregeld en ik was klaar om afscheid te nemen. Ik werd meteen geopereerd. De intensieve operatie duurde 12 uur. Twee operatieteams waren bezig om de transplantatie uit te voeren. Hoewel er een donorlong gevonden was, gaf dit nog geen zekerheid dat ik het zou redden. De kans dat alsnog fout zou gaan was aanwezig. Ik woog tijdens de operatie 60 kilo en was verzwakt. Mocht het lichaam de organen afstoten of er een complicatie bijkomen, dan was de kans zeer groot dat het alsnog verkeerd zou aflopen. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en herstelde ik voorspoedig. Na de operatie kon ik al snel weer zelfstandig ademhalen. Binnen drie weken was ik thuis en zes maanden na de operatie zat ik op de racefiets.Mijn werk bij de politie kan ik ook weer doen. Hoewel ik niet op straat werk, ben ik wel door de fysieke testen gekomen. Dat was mij een paar jaar geleden niet gelukt.”

Toch is het gevaar voor Bos niet geweken en is het voor hem van belang dat hij fit blijft. “Het lichaam heeft de neiging om lichaamsvreemde dingen af te stoten. Dat geldt ook voor organen die getransplanteerd zijn. Mijn longcapaciteit is nu bovengemiddeld, maar het is zaak om fit te blijven. De gemiddelde levensduur van een getransplanteerd orgaan is tussen de 15 en 20 jaar. Als iemand 60 jaar of ouder is, wordt er kritisch gekeken of de transplantatie de investering waard is. Een selectie op zowel fysiek als mentaal gebied. Ik was 60 jaar toen ik geopereerd werd. Aangezien de gemiddelde leeftijd bij zo’n operatie bij 40 jaar ligt, komt de operatie bij leeftijdsgenoten niet vaak voor. Inmiddels ben ik 61 jaar en probeer ik de levensduur zoveel mogelijk te rekken. Ik doe daarom veel aan sport en heb mij aangesloten bij de Stichting Sport en Transplantatie. Het idee van deze stichting is dat sporten met een transplantatie op een redelijk tot goed niveau mogelijk moet zijn. Dit houdt de mensen fit en helpt om de conditie op te bouwen. De stichting richt zich op verschillende sporten, waaronder wielrennen. Vanuit de stichting worden de sporters perfect begeleid. Elke sporter heeft de beschikking over een coach die trainingsschema’s samenstellen en er is een centraal trainingspunt. Op internationaal niveau vinden er zelfs Europese- en Wereldkampioenschappen plaats. Renners in onze ploeg hebben al diverse prijzen behaald.”

“Tijdens Rondje Ziel willen we deze wielrenners extra aandacht geven,”’ vult Wildrik Bulthuis aan. “Zij doen mee in een aparte klasse, de ‘donorrace’. De verwachting is dat er 30 wielrenners in deze klasse gaan rijden. Het mooie van dit initiatief is dat het een goed doel is zonder collectebus. Het gaat om de bewustwording. Brasserie Ziel vond dit zo’n goed initiatief dat zij sponsor zijn geworden en de sporters van deze klasse tijdens het evenement ontvangen. Aansluitend rijden ze nog even door naar Appingedam waar het folk- en seasongsfestival Bie Daip gehouden wordt en hen een podium geboden wordt.”

Alwin en Johanna Burgler van Brasserie Ziel hoefden geen moment te twijfelen om dit doel te ondersteunen. “We zetten ons graag in voor het goede doel en hebben in de familie een huidtransplantatie meegemaakt. We weten dus welke gevolgen dergelijke ingrepen bij mensen hebben.”