Boek herbouw boerderijen met oog op landschap

LEENS - Gedeputeerde Henk Staghouwer neemt vtijdag in Leens het boek ‘Boerderijen in het wierden- en dijkenlandschap’ in ontvangst van voorzitter Koos Koop van de agrarische natuur- en landschapsvereniging Wierde & Dijk.

Het boek, geschreven door bestuurslid Attie Bos, bevat zeventien interviews met boeren over nieuw- of herbouw van hun schuur of stal met het landschap als uitgangspunt.

Wierde & Dijk is al jaren bezig met het promoten van ‘agrarisch landschappelijk bouwen’. Een bouwwijze waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de cultuurhistorische aspecten van boerderijen en het landschap. Praktisch alle boeren hebben bouwplannen. Oorzaken zijn de toenemende grootschaligheid, de asbestproblematiek en de aardbevingsschade.

In de interviews vertellen boeren welke moeilijkheden ze daarbij ondervinden. Functionaliteit staat op de eerste plaats, maar daarnaast zijn boeren bereid rekening te houden met de omgeving waarin ze wonen en werken. Om dat in praktijk te brengen is geen gemakkelijke opgave. Een architect kan daarbij de nodige hulp bieden, diegenen die dat hebben gedaan zijn zeer tevreden over de samenwerking en trots op het resultaat.

Het doel van het boek is boeren, architecten, gemeenten en bouwers te stimuleren de kwaliteit van het agrarisch erfgoed te bewaken. Het is tevens de aanleiding geweest voor het door de provincie gesubsidieerde pilot-project agrarisch landschappelijk bouwen. Binnen dit project ontvangen vijf agrariërs een subsidie voor de realisatie van schuren die met behulp van een architect zullen worden gebouwd. De uitkomsten van dat project worden medio 2017 verwacht.