Toekomst regio centraal op woonbeurs

DELFZIJL - In de Evenementenhal Delfzijl vindt zaterdag 8 en zondag 9 april de Eemsdelta Woonbeurs plaats. Op de beurs is alles op het gebied van wonen te vinden.

De Eemsdelta Woonbeurs is niet een alledaagse woonbeurs. Volgens initiatiefnemer Rik Schildt is de beurs uniek. “Op de beurs staan enkele grote partijen zoals de gemeente Delfzijl en de woningstichtingen Acantus en Groninger Huis. De economie trekt weer aan en dat merk je onder meer aan de aantrekkende woningmarkt. Ook in de gemeente Delfzijl worden er weer meer woningen verkocht dan de afgelopen jaren. Ook is er de laatste jaren veel tijd en geld gestoken in de herstructurering van de havenplaats. De gemeente Delfzijl is bezig een visie op het gebied van wonen te ontwikkelen en wil graag van het publiek horen wat de wensen zijn. Ook Acantus en Groninger Huis laten hun nieuwe projecten zien. Zo presenteert Groninger Huis haar project Proefwonen. Een compleet energieleverend huis is volledig ingericht als demowoning en uitgerust met de modernste technologie. Het huis kent de laatste snufjes op het gebied van duurzaamheid en de woning is zelfs voor een nacht te boeken, zodat iedereen zelf kan ervaren of zo’n woning iets voor hem of haar is. Ook projectontwikkelaar Heuvelman laat zien met welke projecten zij bezig zijn. Er gebeurt dus heel wat in de regio en op de beurs wordt de toekomst van de Eemsdelta regio gepresenteerd.”

Het is niet de eerste keer dat er in Delfzijl een woonbeurs wordt gehouden. De havenplaats heeft vanaf 2005 een traditie gehad van een regelmatig terugkerende beurs. Nadat de beurs in 2011 gestopt is, wordt het evenement weer nieuw leven ingeblazen. “We hebben inderdaad eerder een beurs gehad. De eerste beurs die we hebben gehouden was in 2005. Ook toen was Delfzijl volop in ontwikkeling. Samen met onder meer het OND, ondernemers en de gemeente hebben we deze beurs toen opgezet. Het festijn trok rond de 3500 bezoekers en was een groot succes. Dat hebben we in 2006, 2009 en 2011 herhaald. De laatste jaren merkte je dat de economische crisis ook Delfzijl begon te treffen en dat de beurs zijn kracht verloor. We hebben dan ook besloten om de activiteiten even te stoppen om ze later nieuw leven in te blazen. Na zes jaar is dat moment nu aangebroken. Deze beurs zal anders van opzet zijn. De tijden zijn veranderd en een echte traditionele beurzen zijn er niet meer. Je moet de beurs dan ook meer zien als een contactmoment. Het lokale bedrijfsleven zoals een interieurontwerper, hovenier, architectenbureau, stoffeerder, loodgieter en een klussenbedrijf presenteert zich aan het publiek. Ook wordt er voor live demo’s gezorgd en andere ondernemingen die met het begrip ‘wonen’ te maken hebben zullen aanwezig zijn. Het onderwerp duurzaamheid speelt een belangrijke rol en is zeker de moeite waard om te bekijken. De beurs is dan ook de ideale manier om te kijken wat de regio biedt. Om de beurs publieksvriendelijk te maken is het aantal dagen terug gebracht naar de zaterdag en zondag. De ervaring leert dat deze dagen door het publiek gewaardeerd worden en daar moet je op inspelen. Het leukste is dat de entree gratis is. ik verwacht dan ook veel bezoekers te mogen verwelkomen.”

Volgens Schildt, die dit jaar het 15-jarige bestaan van zijn bedrijf Simpro Evenementenservice viert, staan er gedurende het jaar nog meer evenementen op het programma. “Ik ben bezig om in november een ‘Mannenevent’ te houden. Je ziet dat er voor vrouwen speciale feestjes zijn en het lijkt mij leuk om dit ook voor mannen te doen. Er zijn al lokale ondernemers die de medewerking hebben toegezegd en ik verheug mij er nu al op.”

De Eemsdelta Woonbeurs wordt van zaterdag 8 tot en met zondag 9 april van 11 tot 17 uur gehouden in de Evenementenhal in Delfzijl. Meer informatie is te vinden op: www.eemsdeltawonen.nl.