Projectweek WOII Eemsdeltacollege

APPINGEDAM - De leerlingen in de brugklassen havo en vwo van Eemsdeltacollege in Appingedam hebben tot donderdag 13 april een pojectweek over de Tweede Wereldoorlog.

De projectweek heeft als thema bezetting en vrijheid. De leerlingen van de brugklassen startten de projectweek met het toneelstuk Issy en Sophius van de Groningse theatergroep ‘De Steeg’.

Het verhaal speelde zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Winsum. Het ging over twee joodse broers van elf en dertien, die merkten hoe hun vrijheid in de eerste jaren van de oorlog steeds meer werd ingeperkt. In 1942 gingen ze via het Doorgangskamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz, waar ze met hun ouders in de gaskamers werden vermoord.

Het was een geschiedenisles op het toneel. Snel gespeeld, serieus, droevig, maar soms ook grappig. De leerlingen waren erg onder de indruk van dit verhaal.

Op het programma van deze projectweek staat een bezoek aan het Herinneringskamp Westerbork. Ook maken de leerlingen een fietstocht langs oorlogsmonumenten en -herinneringen in Appingedam, Delfzijl en Holwierde. Op donderdag wordt de week afgesloten met een zelf samengestelde tentoonstelling in de kantine van de school aan de Pastorielaan in Appingedam.