Loppersum breidt strijd tegen hondenpoep en zwerfafval uit

LOPPERSUM - De gemeente Loppersum breidt de strijd tegen zwerfafval en hondenpoep uit naar de dorpen 't Zandt, Westeremden, Garrelsweer, Loppersum en Garsthuizen/Startenhuizen.

Dat gebeurt na een succesvolle pilot in Zeerijp en Middelstum. Samen met de bewoners is de openbare omgeving daar in 2016 schoongehouden en zijn (schoonmaak)acties bedacht. Er wordt minder overlast ervaren en er is sprake van beduidend minder zwerfafval en hondenpoep.

Wethouder Bé Schollema: „Dit is een fraai staaltje samenwerking tussen de verenigingen dorpsbelangen en de gemeente.”

Een rommelige en vervuilde openbare ruimte staat hoog in de irritatie top-10 van burgers. In de gemeente Loppersum is dat niet anders. Onder het motto 'Loppersum Schoon!' voert de gemeente allerlei acties rondom zwerfafval en hondenpoep uit. Bewoners worden vanaf het begin betrokken om zwerfafval aan te pakken. „De samenwerking, de verschillende acties leiden weer tot nieuwe (dorps)initiatieven. Dat is mooi om te ervaren,” aldus Schollema. „Ik wil inwoners die goede ideeën hebben of behoefte hebben aan extra voorzieningen in de openbare ruimte oproepen zich te melden bij hun plaatselijke vereniging dorpsbelangen. Dan kijken we samen met hen naar de mogelijkheden.”

Tijdens de pilots in Zeerijp en Middelstum is geëxperimenteerd met verschillende voorzieningen. Zo hebben de dorpen kunnen kiezen uit extra zwerfafvalbakken, blikvangers, hondenuitlaatveldjes, speciale hondenpoepafvalbakken en hondenpoepzakjes.