Laatste voorstelling Hoes en Heerd in Middelstum

MIDDELSTUM - Stichting Peerd speelt de laatste voorstelling van Hoes en Heerd op 13 mei om 20.15 uur in Vita Nova in Middelstum.

De oer-Grunneger voorstelling speelt al sinds juli 2016 door de provincie Groningen. Een voorstelling die bij mensen veel teweeg brengt.De voorstelling zit dan ook dicht op de huid van deze tijd.

Hoes en Heerd gaat over de laatste, uit de klei getrokken Groninger en de nieuwe migrerende migrant. Over hoop en angst, weggaan en blijven. Over het komen en gaan der dingen.

De Groningstalige voorstelling wordt gespeeld door de Groningstalige zangeres Marlene Bakker, die met deze voorstelling verrassend als actrice debuteert, en de in Delfzijl opgegroeide acteur Roger Goudsmit die in 2016 de Julius Leeft Award (voorheen Cosmic Award) heeft mogen ontvangen voor zijn bijdrage aan het multicultureel theater in Nederland. De muzikanten komen uit verschillende landen. Sommigen leven hier hun hele leven al, sommigen zijn hier nog maar net.

‘Hoes en Heerd’ is oer-Gronings; de muziek totaal niet.

De voorstelling in Middelstum heeft een bijzonder karakter. Deze wordt voorafgegaan door Op drift, een broeslezing van n half uur van Theo de Groot over de migratiegeschiedenis van Groningen van 30.000 jaar geleden tot aan nu. Van rendierjagers tot Hugenoten, van Groningers in Michigan tot Molukkers in het Ambonesenbosje en kiepkeerls in de Veenkoloniën.