Galerie Ruigewaert opent de deuren in Appingedam

APPINGEDAM - Galerie Ruigewaert opent op zondag 14 mei de deuren aan het Gouden Pand 1 in Appingedam. De galerie laat de inwoners kennis maken met een naar haar mening uniek concept.

“Er is veel gebeurd sinds we op 28 maart verhuisd zijn van Niezijl naar Appingedam,” vertelt Tjitske Regnery van Galerie Ruigewaert. “We zijn dag in, dag uit aan het werk om het hele pand aan te pakken. Momenteel zijn we bezig met de laatste onderdelen om de galerie voor de opening klaar te hebben.”

De keuze om naar Appingedam is volgens Regnery toevallig tot stand gekomen. “De galerie richt zich op figuratieve kunst, kunst waarvan je kan zien wat het is en dan hoofdzakelijk van noordelijke kunstenaars. Groningers houden van herkenbaarheid. Noordelingen zijn blij waar ze wonen en zijn loyaal en honkvast. Het gaat om de beleving die mensen bij een schilderij hebben. In de galerie vindt je dan ook landschappen en schilderen van de stad Groningen terug. Ik heb de galerie 12 jaar in Niezijl gehad, maar omdat we op leeftijd komen en we graag voorbereid willen zijn voor het geval ons iets overkomt, hebben we de boerderij waar de galerie in gevestigd was te koop gezet. Onze verwachting was dat het wel een paar jaar zou duren voordat er een koper zou zijn. Dat gebeurde iets sneller dan gedacht. Gelukkig gunde de koper ons een half jaar om op zoek te gaan naar een andere locatie. Voor ons moest de galerie hoe dan ook in de provincie Groningen blijven en bereikbaar zijn per trein. Doordat we de laatste eis voor ons zelf stelden, vielen diverse locaties af. Verder moest een pand passen bij de uitstraling die we wilden en moesten er hoge plafonds zijn, omdat in de galerie ook kroonluchters hangen. De locatie in Appingedam hadden we al langere tijd op het oog, maar was te koop en kopen was niet datgene wat we wilden. Door in gesprek te gaan met de eigenaar zijn we overeengekomen om het te huren. Ook speelde mee dat de gemeente een actief beleid voert op het gebied van kunst en cultuur.”

Volgens Regnery is de galerie die zij heeft tamelijk uniek. “Ik ben van huis uit interieurontwerpster en ik vind het dan ook belangrijk dat er een eenheid in een ruimte ontstaat, waarbij de kunst op de eerste plaats komt. Een schilderij zegt veel over iemand en vertelt de herinneringen die hij of zij heeft. Een stoel of bankstel is na verloop van tijd versleten of uit de tijd met als gevolg dat het vervangen wordt. Een kunstwerk is uniek en wordt niet zo snel vervangen. Doordat de eenheid belangrijk is, is mijn galerie, in tegenstelling tot andere galerieën, ingericht in een huiselijke sfeer. In veel galerieën is de sfeer steriel, zodat er geen afleiding bestaat. Het is dan ook soms moeilijk om een voorstelling te maken hoe een kunstwerk staat in de huiskamer waar de afleiding er wel is. Het gaat dan meer tot de verbeelding spreken.”

“De kunst die je in de galerie zal vinden is gemaakt door gerenommeerde of hedendaagse kunstenaars. Zoals bijvoorbeeld schilderijen uit de Haagse school van eind 1800 of werken van De Ploeg, het Drents Genootschap en de Meppeler School. Gedurende het jaar zijn er 4 à 5 wisselende exposities, waarvan altijd één een solo of duo expositie is waar werken van één of twee kunstenaars worden tentoongesteld. De galerie wordt dan ook 4 of 5 keer per jaar volledig veranderd. Iedere winter kunnen mensen ook hun schilderijen inbrengen die dan voor hen verkocht worden. De voorwaarde is wel dat het werken zijn van gerenommeerde of hedendaagse kunstenaars. De schilderijen hoeven niet bij mij gekocht te zijn. Door het jaar heen zijn er werken van ongeveer 62 kunstenaars in de galerie te vinden. Het zijn niet alleen schilderijen die ik verkoop, maar ook andere voorwerpen voor in het huis, zoals kroonluchters en beeldjes.”

Door de verhuizing van Niezijl naar Appingedam gaat Regnery een nieuw avontuur aan. “Ik vind het heel spannend en heb er veel zin in. Hoe de galerie eruit gaat zien is voor mij nu ook nog een verrassing. De galerie is iedere vrijdag tot en met zondag geopend. Het zijn juist deze dagen dat mensen tijd hebben om rustig naar kunst te kijken. Ik heb er voor gekozen om de naam Ruigewaert, die vernoemd is naar de boerderij, in stand te houden. Mensen kennen de galerie onder deze naam en het zou zonde zijn om dat te gaan veranderen.”

De opening van Galerie Ruigewaert is op zondag 14 mei om 15.30 uur. Wethouder Annalies Usmany zal de opening verrichten. Belangstellenden kunnen een dag eerder van 12 tot 17 uur al een kijkje nemen in de galerie.

Mark Giesolf