Meervogel opent weidevogeltocht

GARRELSWEER - De agrarische natuurvereniging Meervogel opent zaterdag 3 juni om 11.00 uur een weidevogelroute, een fiets- en wandelroute waarbij men kan ontdekken wat boeren doen aan weidevogelbeheer.

Iedereen is welkom de route te komen fietsen. De start is bij molen de Meervogel, ten zuiden van Garrelsweer, bij natuurgebied Hoeksmeer. Langs de route staan ook drie boerderijen opengesteld. De weidevogels hebben hun eieren uitgebroed en brengen momenteel hun jongen groot. Op dit belangrijke moment in het leven van weidevogels gaat De Weidevogeltocht open. De route voert door de gemeenten Loppersum, Ten Boer, Slochteren en Appingedam en is 30 km lang.

Boeren doen er alles aan om in het gebied rond Hoeksmeer en Schildmeer de weidevogelstand te beschermen en uit te breiden, in combinatie met hun werk. “De vogels hebben het moeilijk, door allerlei veranderende omstandigheden in hun leefgebied,” zegt bestuurslid Lize de Vries van Meervogel. Ze is één van de ontwikkelaars van de route. “De Meervogel-boeren passen hun manier van werken aan met oog op de vogelstand. Wij willen met de route graag laten zien dat de vogels ons aan het hart gaan.”

De route toont verschillende aspecten van de landbouw, weidevogels en ganzen in dit gebied. Tien verschillende informatiepanelen geven achtergrondinformatie die fietsers en wandelaars helpen bij het rondkijken en observeren. Er is een gratis routebeschrijving beschikbaar op de dag zelf. Deze is ook verkrijgbaar bij VVV’s en horecapunten.