Spijk heeft focus op Grachtenconcert

SPIJK - In het dorp Spijk is men druk bezig met de voorbereidingen van het Grachtenconcert dat op 17 juni aan ’t Loug wordt gehouden. De repetities zijn al in volle gang.

Muziekvereniging CBS is de organisator van dit niet-alledaagse evenement. “Het is niet de eerste keer dat er een grachtenconcert komt in Spijk,” vertelt dirigent Simon Visser. “Vijf jaar geleden hebben we ook een grachtenconcert gehouden en dat was een groot succes. Vorig jaar vonden we het tijd worden om dit op te pakken en zijn we met de voorbereidingen begonnen.”

Het is niet meer dan logisch dat CBS al vroegtijdig is begonnen met de voorbereidingen. Het is namelijk een indrukwekkend project waar zij mee bezig is. “We gaan muziek van 7 verschillende musicals ten gehore brengen,” vervolgt Visser. “Er is gekozen voor musicalmuziek, omdat dit vaak bijzonder mooie muziek is. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om musicals te bezoeken. De entree is voor velen te hoog. Het Grachtenconcert dat wij houden is gratis en daarmee nemen we een grote barrière weg.” “De muziek wordt ondersteund door zang, verhaal en toneel,” vult Mieke Sikkema van CBS aan. “Het zijn stukken uit de musicals Tin Tin, Les Miserables, Elisabeth, The Lion King, The Phantom, Mary Poppins en The Sound of Music. Allemaal klassieke werken, waar veel voorbereidingstijd in gaat zitten. We zijn dan ook vorig jaar september begonnen met de voorbereidingen van de muziek. Er doen namelijk 45 muzikanten en 35 toneelspelers mee.” “We oefenen dan ook elke vrijdag,” geeft de 14-jarige Loes Huttema aan. “De groep toneelspelers is speciaal voor het evenement bij elkaar gezocht. Het zijn allemaal jongens en meisje tussen de 12 en 17 jaar. Er lopen een paar rond die 10 jaar zijn. Zelf deed ik niet aan toneel, maar ik vind het wel heel leuk om te doen. Er gaat alleen wel heel veel tijd in het oefenen zitten.” “Dat heb je met toneel,” meent verteller Max Sietsema die in het dagelijks leven acteur is en voor het Grachtenconcert de rol van verteller op zich neemt. “Als je wordt gevraagd om mee te doen, dan doe je dat gewoon. Het is een mooi evenement voor het dorp en daar moet je je steentje aan bijdragen. Voor mij is het ook een speciaal moment, omdat ik 33 jaar geleden de rol van Kapitein Haddock heb gespeeld en ik nu het verhaal van Tin Tin overbreng aan het publiek. Het is heel leuk om te doen en de combinatie van muziek, dans, verhaal en toneel maken het plaatje compleet.”

“Vergeet niet dat ook alle kostuums zelf gemaakt zijn,” zegt Dick Baar. “Dat zijn er nogal wat. Je moet zuinig zijn met de financiële middelen en wat we zelf kunnen doen, doen we dan ook zelf. Ook de doeken voor het toneel en de orkestbak hebben we zelf gemaakt. Ik verwacht er veel van en ben er van overtuigd dat er veel mensen naar Spijk komen. De vorige editie trok 700 bezoekers en ik hoop nu op 1000 gasten.”

Het Grachtenconcert wordt gehouden op zaterdag 17 juni en begint om 20.30 uur.

Mark Giesolf