Zesde editie Muzikale Fietsroute op het Hogeland

UITHUIZEN - De zesde editie van de Muzikale Fietsroute op het Hogeland wordt zondag 11 juni gehouden.

Een hele zondag lang zijn er ieder uur kleine concertjes in historische kerken. Tussendoor kunnen bezoekers van de één naar de andere locatie fietsen. De route is ook goed met de auto te volgen. Het is opnieuw gelukt om een mooi programma voor een breed publiek samen te stellen voor deze fietsroute, die eens in de twee jaar plaatsvindt.

In de Antoniuskerk in Kantens zingt het Warffums Mannenkoor en in Oldenzijl treedt Trio Mare op. Met zang, fluiten en piano speelt het trio eigen composities en improvisaties op teksten van Nederlandse dichters. In Oosternieland wordt muziek uit de Balkan gespeeld door het trio Jonker, Tijssen en Vennik. In de kerk van Rottum is muziek te horen in de stijl van de top-100 met uitstapjes naar meer klassieke nummers door Gray Tones, met gitaar, zang en percussie. De kerk van Stitswerd vormt het decor voor Mathilde van Wijnen met instrumenten uit de baroktijd. In de Doopsgezinde kerk in Uithuizen, ook Vermaning genoemd, laat een trio met dezelfde naam liederen horen voor sopraan, basbariton en piano, van Mozart tot Poulenc. De Jacobikerk geeft een podium aan Another Jig will do, een Groningse folkband van maar liefst acht personen. De Mariakerk in Uithuizermeeden, waarvan de opvallende wit-blauwe toren al van verre is te zien, biedt onderdak aan Regina Forte, een kwartet van twee violen, altviool en cello. Zij spelen muziek uit alle klassieke periodes van barok tot de hedendaagse Pärt. De Petrus en Pauluskerk van Usquert is zondag de thuisbasis van de akoestische prog-rockformatie Marjoram. Hun muziek kan worden omschreven als melancholisch, stevig en vol emotie. En natuurlijk is ook de kerk van Zandeweer weer van de partij, waar het Van Hijck a-capellakwintet optreedt met een uiteenlopend repertoire.

De optredens beginnen in elke kerk steeds op ieder heel uur. Het eerste om 11.00 uur, het laatste om 16.00 uur. De concertjes duren ongeveer twintig minuten. Daarna is er weer tijd om zich naar een volgende locatie te verplaatsen. In totaal zijn er tien locaties. Het publiek moet dus een keuze maken. Dat kan aan de hand van het programmaboekje dat onder andere in de deelnemende kerken ligt, maar ook in het gemeentehuis en bibliotheken. In het boekje staan ook routekaart en pleisterplaatsen. Medeorganisator Rob Ruitenberg: „Het is de combinatie van het prachtige landschap, de historische kerken en de mooie muziek die deze fietsroute zo bijzonder maakt.”

Deelname is gratis. Meer informatie en het integrale programmaboekje zijn te vinden op: www.muzikalefietsroute.nl.